De ce îngraşă pâinea. Care este cea mai bună pentru organism

Pâinea conţine vitamine, fibre şi minerale esenţiale organismului, este o sursă importantă de carbohidraţi cu ardere lentă, fapt care ajută la menţinerea constantă a glicemiei, şi asigură energie organismului. Cu toate acestea, nutriţioniştii afirmă că acest aliment trebuie mâncat cu moderaţie, deoarece îngraşă.

8683 afișări
Imaginea articolului De ce îngraşă pâinea. Care este cea mai bună pentru organism

De ce îngraşă pâinea. Care este cea mai bună pentru organism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar dacă conţinutul caloric al acestui aliment este relativ mare, medicul Mihaela Bilic recomandă cel mult două felii de pâine la fiecare masă principală, deoarece consumarea acesteia în cantităţi rezonabile este obligatorie într-o dietă echilibrată, scrie gandul.info.

"Pâinea îngraşă la fel de mult, indiferent dacă este graham, de secară, albă sau prăjită, deşi pâinea integrală şi graham conţin de două ori mai multe fibre decât cea albă. În plus, chiar dacă este prăjită, îngraşă la fel de mult ca pâinea proaspătă albă, pentru că prin prăjire se pierde doar apa, dar caloriile rămân aceleaşi", spune dr. Bilic.

În plus, pâinea are un indice glicemic ridicat, motiv pentru care este recomandat să elimini din alimentaţie pâinea albă, deoarece este fabricată din făină rafinată. Cea mai bună este pâinea din făină integrală, din făină de secară care, deşi au un conţinut caloric mai ridicat decât cea albă, oferă rapid senzaţia de saţietate.

Nutriţioniştii mai precizează că pâinea albă conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente, iar magneziu, calciu şi fosfor - de cinci ori mai puţin - decât pâinea integrală. Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantităţi de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc şi magneziu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici