De ce îşi pierde penele găina cu gât golaş din Transilvania

Găina cu gât golaş originară din Transilvania îşi pierde penele în zona gâtului din cauza unei mutaţii genetice care influenţează acţiunea unei anumite proteine, afirmă cercetătorii britanici, al căror studiu a fost publicat în revista PLoS Biology, informează dailymail.co.uk.

605 afișări
Imaginea articolului De ce îşi pierde penele găina cu gât golaş din Transilvania

De ce îşi pierde penele găina cu gât golaş din Transilvania

Cercetătorii au descoperit astfel că modul în care vitamina A este asimilată de pielea găinilor cu gât golaş - numite Gât golaş de Transilvania -, în combinaţie cu acţiunea unei proteine conduce la pierderea fulgilor şi a penelor în zona gâtului.

Studiul a fost realizat de 12 cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh în diverse ferme din Franţa, Mexic şi Elveţia.

Medicul Denis Headon, cel care a coordonat acest studiu la Roslin Institute din Edinburgh, a declarat: "Am descoperit că substanţa produsă de vitamina A la nivelul pielii, în combinaţie cu proteina BMP12, contribuie la aspectul de vultur al acestei specii de găini. O mutaţie genetică afectează proteina BMP12 şi contribuie la pierderea penelor".

"Această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine dezvoltarea biologiei şi a felului în care au evoluat diferitele rase. Ea poate avea şi implicaţii practice în stimularea industriei avicole din ţările cu climă caldă, inclusiv în ţările în dezvoltare", a completat Denis Headon.

Savanţii britanici au studiat probele de ADN prelevate de la găinile cu gât golaş din Mexic, Franţa şi Ungaria, pentru a identifica acea mutaţie genetică. Mostre de piele din ouă fecundate au fost analizate cu ajutorul unor modele matematice.

Gât golaş de Transilvania, despre care se crede că au apărut prima oară în nordul României, sunt găini crescute în gospodăriile şi fermele din Europa de câteva sute de ani şi au fost introduse în Marea Britanie în anii 1920. Această rasă de găini este considerată una mixtă, fiind performantă atât pentru producţia de carne, cât şi pentru cea de ouă.

Studiul cercetătorilor britanici a fost finanţat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici