Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » De ce procesul de îmbătrânire accelerează la 44 și 60 de ani și cum îl poți încetini

De ce procesul de îmbătrânire accelerează la 44 și 60 de ani și cum îl poți încetini

Cercetătorii au descoperit două „vârfuri” în procesul de îmbătrânire. Iată cum poți încerca să inversezi efectele.
De ce procesul de îmbătrânire accelerează la 44 și 60 de ani și cum îl poți încetini

Nu e o noutate că sănătatea noastră se deteriorează odată cu vârsta. Dar un studiu realizat de Universitatea Stanford contrazice ideea clasică potrivit căreia îmbătrânirea are loc treptat, relatează The Telegraph. Echipa de cercetare a monitorizat în detaliu modificările moleculare pe o perioadă de până la șapte ani, la persoane cu vârste între 25 și 75 de ani, și a descoperit două momente-cheie în accelerarea îmbătrânirii: în jurul vârstei de 44 și din nou la 60 de ani.

„Este esențial să ai mai multă grijă de tine când te apropii de aceste perioade. O alimentație mai sănătoasă te poate ajuta în momentul în care metabolismul lipidic scade, în jurul vârstei de 40 de ani. Iar exercițiile de forță sunt importante mai ales în jurul vârstei de 60 de ani, când începi să pierzi masă musculară. Este important să-ți monitorizezi constant starea de sănătate, prin analize și controale specifice”, spune Profesorul Michael Snyder, expert în genetică și autor principal al studiului.

Nimeni nu își dorește un declin odată cu vârsta, așa că intervențiile la timp sunt esențiale. Când vine vorba de sănătate, timpul chiar contează.

Ce se întâmplă în jurul vârstei de 40 de ani

Deși menopauza este adesea considerată vinovată pentru problemele de sănătate la femeile de vârstă mijlocie, raportul Stanford a arătat că și bărbații trec printr-o creștere a problemelor legate de vârstă după 40. Confirmă ceea ce mulți simt deja: toleranța la alcool scade, pielea și mușchii își pierd din elasticitate, iar organismul procesează mai greu cofeina, grăsimile și zahărul.

Procesarea grăsimilor și a zaharurilor scade dramatic

Metabolismul lipidic suferă modificări semnificative, iar organismul procesează mai greu grăsimile – ceea ce poate duce la creșterea colesterolului. Colesterolul în exces se depune pe pereții arteriali, punând presiune pe inimă și crescând tensiunea arterială. Alimentele bogate în grăsimi saturate (carne procesată, lactate, produse de patiserie, prăjeli) sunt printre cei mai mari inamici.

După 40 de ani, este indicat un control metabolic regulat. În Marea Britanie, NHS oferă un check-up gratuit la fiecare cinci ani, care include verificarea tensiunii și a colesterolului.

Oasele devin mai fragile

Studiul arată o creștere a problemelor musculo-scheletice după 40. Royal Osteoporosis Society menționează că masa osoasă atinge apogeul la 30 de ani, iar apoi începe un declin natural – accelerat la femei, odată cu scăderea estrogenului la menopauză. Una din două femei și unul din cinci bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură din cauza osteoporozei.

Mișcarea este cheia: exercițiile cu greutăți sau impact (mers pe jos, alergare, Pilates) ajută la menținerea densității osoase. Ideal e să ajungi treptat la 20-30 de minute pe zi.

Vitamina D ajută la absorbția calciului – o găsim în pește gras, carne roșie, gălbenușuri. Între sfârșitul lui septembrie și începutul lui aprilie, când soarele este rar, se recomandă un supliment zilnic de 10 micrograme (400 UI).

Al doilea val de îmbătrânire: vârsta de 60 de ani

După 60 de ani, sistemul imunitar slăbește, carbohidrații sunt procesați mai greu, iar inima și rinichii sunt mai vulnerabili.

Diabetul de tip 2 devine mai frecvent

Odată cu vârsta, metabolismul încetinește, iar organismul devine mai rezistent la insulină. Douglas

Pe măsură ce îmbătrânim, crește rezistența la insulină, iar capacitatea organismului de a produce insulină scade. Mișcarea este crucială – exercițiile de forță de cel puțin două ori pe săptămână pot reduce riscul.

Risc crescut de afecțiuni renale după 64 de ani

Rinichii filtrează zilnic 180 de litri de sânge. Odată cu vârsta, funcția renală scade cu aproximativ 1% pe an. În cazurile grave, insuficiența renală apare între 64 și 85 de ani. Diabetul și hipertensiunea sunt principalele cauze, dar și obiceiurile nesănătoase (alimente sărate, băuturi dulci, fumat, sedentarism) afectează rinichii.

Semnale de alarmă: urină închisă la culoare, oboseală, greață, tensiune crescută, ochi umflați, picioare umflate. Nu există tratament pentru insuficiența renală, așa că prevenția este vitală.

Boli de inimă și accidente vasculare

Vârsta este principalul factor de risc. Inima se regenerează mai greu, iar arterele se pot îngusta din cauza plăcilor de colesterol.

Joanne Whitmore, de la British Heart Foundation, recomandă:
– 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână
– reducerea consumului de carne roșie sub 70g/zi
– renunțarea la fumat și limitarea alcoolului

Dr. Maeva May, Stroke Association spune că „9 din 10 accidente vasculare pot fi prevenite. Dacă factorii de risc sunt detectați și gestionați, putem reduce semnificativ incidența acestora.”

Riscul de cancer crește după 60 de ani

Funcția sistemului imunitar scade, iar organismul luptă mai greu cu infecțiile. Maxine Lenza, Cancer Research UK: „Odată cu vârsta, crește acumularea de celule deteriorate, care pot duce la cancer. Cu cât îmbătrânim, cu atât aceste mutații devin mai probabile.”

Întărirea sistemului imunitar este esențială: somn odihnitor, alimentație sănătoasă, reducerea stresului, mișcare regulată, renunțarea la fumat, vaccinuri la zi.

Sfaturi practice

Încearcă să intrduci o serie de schimbări sănătoase în stilul tău de viață în fiecare săptămână.
– Programează-te pentru vaccinul antigripal
– Adaugă în dietă alimente bogate în vitamine A, B6, B12, C, D, cupru, fier, acid folic, seleniu și zinc (somon, ouă, legume cu frunze verzi)
– Coboară cu o stație mai devreme și mergi pe jos
– Cumpără-ți o mască de dormit de calitate pentru un somn profund.