Decizia DRASTICĂ ce le-a salvat de CANCER: Cum au evitat 3 surori destinul mamei lor, care A MURIT la 32 de ani

Trei surori au apelat la o soluţie radicală pentru a scăpa de probabilitatea ridicată de a face cancer la sân: o operaţie de prevenire.

7590 afișări
Imaginea articolului Decizia DRASTICĂ ce le-a salvat de CANCER: Cum au evitat 3 surori destinul mamei lor, care A MURIT la 32 de ani

Decizia DRASTICĂ ce le-a salvat de CANCER: Cum au evitat 3 surori destinul mamei lor, care A MURIT la 32 de ani (Imagine: Shutterstock)

Ele au decis să îşi înlăture pieptul după ce investigaţiile au arătat că au aceeaşi genă ce dezvoltă cancerul pe care a avut-o şi mama lor, care a murit la 32 de ani, informează Daily Mail.

Luan Moreton (38 de ani), Kim Jones (33 de ani) şi Jemma Dennis (30 de ani) au sfătuit şi alte femei să le ia exemplul şi să apeleze la o operaţie preventivă dacă au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer.

"Am fost foarte apropiate după ceea ce s-a întâmplat cu mama noastră, dar aceste operaţii ne-au apropiat chiar şi mai mult", a susţinut Luan. "Simt că suntem norocoase fiindcă am realizat că toate aveam acea genă şi am acţionat pentru a preveni dezvoltarea ei. Oamenii trebuie să ştie că sunt lucruri pe care le poţi face pentru a diminua riscul. Pentru mama noastră a fost prea târziu, dar noi am reuşit să facem ceva în privinţa asta", a continuat ea.

Luan avea 12 ani, Kim 7, iar Jemma numai 4 când mama lor a murit de cancer la sân, în 1986.

La vârsta de 31 de ani, Luan a descoperit că suferă de cancer la sân, făcând timp de 6 luni chimioterapie şi timp de 4 săptămâni radioterapie. Ea s-a vindecat în urma tratamentului, dar investigaţiile ulterioare au arătat că poartă gena BRCA1, principala cauză a bolii mamei sale. Descoperirea genei în organismul lui Luan însemna că, în proporţie de 50%, aceasta se regăsea şi la surorile sale.

Jemma şi Kim au fost testate pozitiv cu gena BRCA 1, toate cele trei surori luând decizia de a face mastectomie.

"Jemma a fost prima, în 2007, apoi am urmat eu, în 2008, Kim fiind ultima care a făcut operaţia", a declarat Luan.

"Pentru mine nu a fost nici măcar o decizie. Nu se punea problema dacă voi avea cancer, se punea problema când îl voi face. Nu doream să stau şi să aştept să se întâmple acest lucru", a susţinut Jemma.

După ce au făcut mastectomie, cele trei surori au fost supuse unor operaţii de refacere a pieptului.

Aceasta nu a fost însă singura încercare prin care au trecut. După operaţiile la sâni, cele trei surori au aflat că exista o mare posibilitate ca gena să se fi extins şi la ovare, aşa că au luat decizia de a-şi îndepărta chirugical şi uterul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici