Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri

Oamenii de ştiinţă au studiat timp de secole felul în care instinctul şi intelectul sunt implicate în procesul decizional şi au ajuns la concluzia că încrederea în propriile instincte este benefică, întrucât deciziile luate pe baza lor se dovedesc corecte în 90% din cazuri.

1066 afișări
Imaginea articolului Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri

Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri (Imagine: Shutterstock)

Un nou studiu a demonstrat că, în 90% din cazuri, alegerile voluntarilor - care au avut la dispoziţie două variante - pe baza instinctului s-au dovedit a fi corecte, informează dailymail.co.uk.

Profesorul Marius Usher de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Tel Aviv şi colegii săi consideră că descoperirea lor a demonstrat faptul că intuiţia poate să reprezinte un instrument puternic, de mare acurateţe.

Chiar şi la nivel intuitiv, o parte importantă din procesul de luare a unor decizii constă în conceptul de "integrare a valorii" - luarea în considerare a punctelor puternice şi a punctelor slabe ale fiecărei opţiuni.

"Studiul demonstrează că oamenii deţin o capacitate remarcabilă de a integra valoarea atunci când fac acest lucru în mod intuitiv, ceea ce ne face să credem în posibilitatea ca encefalul uman să aibă un sistem specializat în obţinerea unor valori medii. Acesta ar putea fi sistemul operaţional pe baza căruia este construit procesul de luare a unor decizii comune", a explicat profesorul Usher.

Pentru a descifra detaliile acestui sistem, profesorul Usher a conceput un experiment în cadrul căruia participanţii au fost supuşi unui proces controlat de luare a deciziilor.

Pe ecranul unui computer, participanţii au urmărit secvenţe de perechi de numere, prezentate într-o succesiune rapidă. Toate numerele care apăreau în partea dreaptă a ecranului şi toate cele din partea stângă erau considerate un grup. Fiecare grup reprezenta beneficiile unor companii listate la bursă.

Participanţii au fost invitaţi să aleagă grupul - din cele două - cu cea mai mare medie.

Întrucât numerele se schimbau atât de repede pe ecran - două până la patru perechi în fiecare secundă -, participanţii nu puteau să memoreze acele cifre sau să efectueze calcule matematice.

Pentru a determina cea mai mare medie din fiecare grup, ei trebuiau să se bazeze pe aritmetica intuitivă.

Gradul de acurateţe al răspunsurilor lor a crescut atunci când pe ecran au fost prezentate şi mai multe date.

Atunci când le-au fost arătate şase perechi de numere, participanţii au ales răspunsul corect în 65% din cazuri. Însă atunci când le-au fost prezentate 24 de perechi, gradul lor de acurateţe a crescut la 90%.

"În mod intuitiv, creierul uman are capacitatea de a asimila multe informaţii şi decide pe loc o valoare medie a acestora. Oamenii pot avea încredere în reacţiile lor bazate pe instinct pentru a lua o decizie de calitate", a adăugat profesorul Marius Usher.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Acadmey of Sciences.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici