Delfinii, capabili să înţeleagă moartea? Cum se comportă animalele când un membru al grupului moare - FOTO

Informaţii cu privire la reacţii ale delfinilor faţă de membri morţi ai grupului lor i-au făcut pe cercetători să se gândească la posibilitatea ca cetaceele să fie capabile să înţeleagă conceptul de moarte.

Urmărește
4527 afișări
Imaginea articolului Delfinii, capabili să înţeleagă moartea? Cum se comportă animalele când un membru al grupului moare  - FOTO

Delfinii, capabili să înţeleagă moartea? Cum se comportă animalele când un membru al grupului moare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O specie de delfini din Grecia a fost observată reacţionând diferit la moartea unui membru al grupului, scrie New Scientist.

Interpretarea comportamentului animalelor după moartea unui companion este destul de dificilă. Moartea este rareori observată în sălbăticie şi este uşor să se atribuie animalelor emoţii umane în mod eronat. Totuşi, câteva specii de animale inteligente şi sociale, cum ar fi gorilele, cimpanzeii şi elefanţii, pot manifesta un comportament specific la moartea unui alt animal. Acest comportament a fost interpretat de cercetători ca asemănător jelitului.

Studiul cercetătorilor greci a demonstrat că delfinii au neuroni specializaţi ce au legătură cu empatia şi intuiţia, şi pot avea chiar o reacţie complexă la moarte.

Cercetătorul Joan Gonzalo a observat delfinii din Grecia încă din 2006. În anul 2007, acesta a observat comportamentul unei mame delfin la moartea puiului ei nou-născut. Aceasta a ridicat puiul deasupra apei, în ceea ce părea a fi o încercare de a-l face să respire.

"A repetat această mişcare continuu, frenetic, în timpul celor două zile de observaţii.", a declarat cercetătorul.

Cercetătorii au observat că puiul avea o lovitură pe bot, ceea ce sugerază că ar fi putut fi omorât de un alt delfin, iar comportamentul mamei se datorează morţii subite a acestuia.

Un an mai târziu, Joan Gonzalo a descoperit un grup de delfini care înconjurau un pui în vârstă de aproximativ 2-3 luni care înota cu dificultate. Acesta avea urme albicioase pe corp, posibil de la expunerea la pesticide sau poluarea cu metale grele.

"Grupul părea stresat, înotând neregulat. Adulţii încercau să ajute puiul să stea la suprafaţă, dar acesta se scufunda. A murit o oră mai târziu", spune Joan Gonzalo.

Din descoperirile anterioare, Gonzalo se aştepta ca mama să stea alături de cadavrul puiului. În schimb, acesta a fost lăsat să se scufunde, iar grupul a plecat imediat din zonă.

"Ipoteza este că i-au ţinut companie animalului bolnav, iar când a murit nu au mai avut ce face. În acest caz, delfinii ştiau deja că puiul va muri, erau pregătiţi", a declarat cercetătorul.

Ingrid Visser, de la Institutul de Cercetare a Balenelor Ucigaşe din Noua Zeelandă, a văzut delfini şi balene purtând pui morţi, în ceea ce pare a fi jelire. Ea recunoaşte că acest comportament ar putea însemna doar că animalele nu realizeează că puii sunt morţi, însă poate fi asociat cu manifestarea durerii la oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici