Depresia poate afecta capacitatea de a conduce un automobil

Antidepresivele influenţează capacitatea de a conduce un autovehicul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie şi preluat de bbc.co.uk.

397 afișări
Imaginea articolului Depresia poate afecta capacitatea de a conduce un automobil

Depresia poate afecta capacitatea de a conduce un automobil (Imagine: www.bbc.co.uk)

Studiul a fost realizat pe 60 de persoane, care au efectuat simulări de conducere a unui vehicul şi cărora li s-au testat capacităţile de concentrare şi de reacţie.

Potrivit sursei citate, specialiştii de la Universitatea din North Dakota, autorii studiului, au descoperit că persoanele care făceau tratamente cu doze mari de antidepresive întâmpină dificultăţi în a conduce un automobil.

Însă cercetătorii nu au putut stabili dacă această incapacitate este provocată de medicamente în sine sau de boala de care suferă persoanele respective, fiind necesare studii mai aprofundate pentru a confirma rezultatele obţinute până în prezent.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri, unul al celor care nu urmau tratamente antidepresive şi un al doilea care lua doze mari de astfel de medicamente.

Simulările la care au fost supuşi voluntarii reprezentau situaţii tipice şofatului, precum reacţia la semafoare, la indicatoarele de oprire şi la cele din trafic.

Cercetătorii au descoperit o diferenţă semnificativă, în medie de 14 puncte, între cei care iau medicamente antidepresive şi cei care sunt sănătoşi.

"Sunt necesare, cu siguranţă, mai multe cercetări. Avem nevoie de un studiu mult mai aprofundat, însă pare să existe o legătură (între medicamentele antidepresive şi capacitatea de a conduce, n.r.). Cred că oamenii depresivi, în special cei care iau medicamente antidepresive, ar trebui să fie conştienţi de acest lucru în cazul în care conduc sau fac altceva ce presupune concentrare şi reacţii rapide", a declarat coordonatorul studiului, doctorul Holly Dannewitz.

În Marea Britanie, şoferii sunt obligaţi să informeze Driver and Vehicle Licensing Agency în cazul în care suferă de o anumită boală ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce unui vehicul, iar printre aceste maladii se numără depresia.

Totuşi, restricţiile în privinţa conducerii unei maşini sunt mai probabile în cazul persoanelor care au fost afectate de boli precum epilepsie sau accidente vasculare.

"Depresia poate afecta oamenii în diferite feluri, însă unul dintre cele mai întâlnite simptome îl constituie dificultăţile de concentrare. Este important să specificăm, însă, că fiecare persoană are perioade alternante de concentrare şi reacţie, iar existenţa unei stări de depresie nu înseamnă că suntem în pericol pe drumurile publice", a declarat Alison Kerry, de la fundaţia caritabilă Mind.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici