Doar două nopţi nedormite te pot îmbătrâni cu 4 ani

  • Un studiu recent a demonstrat că lipsa de somn te poate face să te simţi semnificativ mai bătrân decât eşti în realitate.
  • Este nevoie doar de câteva nopţi nedormite pentru a adăuga patru ani la vârsta pe care o percepi.
1830 afișări
Imaginea articolului Doar două nopţi nedormite te pot îmbătrâni cu 4 ani

Doar două nopţi nedormite te pot îmbătrâni cu 4 ani

Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, care ar putea avea implicaţii importante pentru sănătate în general, deoarece - explică cercetătorii - persoanele care se simt mai bătrâne decât sunt este puţin probabil să adopte un stil de viaţă sănătos.

O noapte de somn întreruptă are efecte negative asupra calităţii vieţii chiar şi pe termen imediat. Leonie Balter, psihoneuroimunolog la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia), subliniază că percepţia de a fi mai în vârstă decât vârsta reală poate încuraja o alimentaţie nesănătoasă şi descuraja socializarea, experienţele noi şi activitatea fizică, notează focus.it.

Balter şi colegii săi au făcut două experimente.

În primul, au întrebat 429 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani ce vârstă simt în interior şi câte nopţi de somn deranjat au avut în ultima lună. Pentru fiecare noapte de somn prost, participanţii s-au simţit în medie cu trei luni mai bătrâni, în timp ce cei care au dormit prost în ultimele 30 de zile au raportat o vârstă percepută cu şase ani mai mică decât vârsta lor.

În al doilea test, cercetătorii au întrebat 186 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 46 de ani cât de bătrâni se simt după două nopţi de somn liniştit, în care au reuşit să stea în pat timp de 9 ore, sau după două nopţi în care au reuşit să se odihnească doar patru ore.

După nopţile de somn restricţionat, voluntarii s-au simţit în medie cu 4,4 ani mai bătrâni decât erau în realitate, în timp ce după nopţile odihnitoare s-au simţit cu puţin sub trei luni mai tineri.

Între cei mai obosiţi şi cei mai puţin obosiţi a existat o diferenţă de vârstă percepută de 10 ani. În plus, persoanele care se culcă seara târziu şi se trezesc târziu dimineaţa tind să se perceapă mai bătrâne chiar şi după o noapte întreagă de somn, iar persoanele care se trezesc devreme resimt cel mai mult efectele unei nopţi nedormite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici