Două morminte vechi de 2.500 de ani, descoperite în necropola Saqqara

Două morminte vechi de circa 2.500 de ani au fost descoperite în necropola egipteană Saqqara, la sud de oraşul Cairo, unul dintre acestea fiind cel mai mare monument de acest tip descoperit până în prezent în acest complex, a anunţat, luni, Consiliul suprem pentru antichităţi egiptene (CSA).

134 afișări
Imaginea articolului Două morminte vechi de 2.500 de ani, descoperite în necropola Saqqara

Două morminte vechi de 2.500 de ani, descoperite în necropola Saqqara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, cele două morminte datează din epoca dinastiei a XXVI-a şi au fost descoperite la Ras el-Guesr, la intrarea în necropolă, fiind săpate în piatră, a explicat Zahi Hawass, directorul Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene.

Primul dintre ele este "cel mai mare mormânt descoperit la Saqqara în ceea ce priveşte suprafaţa", a precizat Zahi Hawass.

Acest mormânt conţine o sală imensă, din care pornesc mai multe culoare şi la capătul cărora există câteva camere mortuare, în care au fost descoperite mai multe schelete, şoimi mumificaţi şi fragmente de ceramică.

În celălalt mormânt, de dimensiuni mai modeste, arheologii au găsit câteva vase de teracotă.

Noile descoperiri dovedesc, în opinia lui Zahi Hawass, faptul că "Saqqara ascunde încă multe secrete".

Situl din Saqqara este o vastă necropolă din regiunea fostului oraş egiptean Memphis, în care se află numeroase morminte şi unele dintre cele mai vechi piramide.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici