Dozele mici de estrogen, eficiente împotriva cancerului mamar metastatic

Dozele mici de estrogen sunt eficiente împotriva cancerului mamar metastatic, în cazul pacientelor care nu mai răspund la tratamentele clasice cu anti-estrogen, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

261 afișări
Imaginea articolului Dozele mici de estrogen, eficiente împotriva cancerului mamar metastatic

Dozele mici de estrogen, eficiente împotriva cancerului mamar metastatic (Imagine: Mediafax Foto)

66 dintre femeile care au participat la acest studiu aveau cancer mamar estrogen receptor pozitiv, maladie în care creşterea tumorilor este stimulată de hormonul feminin estrogen.

Acest tip de cancer, care reprezintă 75% din totalul cazurilor de cancer mamar, se tratează cu anti-estrogen.

În cazul celor 66 de femei, tratamentul tradiţional şi-a pierdut din eficacitate, aşa cum se întâmplă adeseori, tumorile reapărând şi extinzându-se la alte organe.

Bolnavele au fost tratate cu doze mici de estrogen, care s-au dovedit eficiente pentru 30% dintre participante, au explicat cercetătorii de la Facultatea de medicină din St Louis.

"Aceste paciente nu aveau altă şansă decât chimioterapia, dar noi am descoperit că tratamentul cu estrogen opreşte dezvoltarea maladiei la multe dintre femeile bolnave şi că este mult mai bine tolerat decât chimioterapia", a explicat Matthew Ellis, oncolog la Centrul Siteman din cadrul Universităţii Washington din St Louis, coordonatorul acestui studiu.

Estrogenul a oprit în multe cazuri progresia cancerului, iar pentru câteva dintre paciente tumorile au redevenit sensibile la acţiunea acestui hormon, răspunzând astfel pozitiv la reluarea tratamentelor cu anti-estrogen.

Studiul a comparat efectele unei doze zilnice de 30 de miligrame de estrogen, echivalentul cantităţii acestui hormon în sângele unei femei însărcinate, cu o doză de şase miligrame, ce corespunde perioadei de ovulaţie.

Rezultatele testului au relevat faptul că dozele slabe sunt mai bine tolerate, fiind, totodată, mai eficiente.

Numai în Statele Unite, aproximativ 40.000 de femei mor anual din cauza cancerului mamar metastatic, iar o terapie cu estrogen poate să ajute, în principiu, mii de paciente.

În plus, această terapie este ieftină, costând mai puţin de un dolar pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici