Durerile de spate îi termină pe astronauţi. Totuşi, oamenii se întorc din spaţiu cu 7 cm mai înalţi

  • Peste jumătate dintre astronauţi suferă de dureri de spate.
  • Dar de-a lungul anilor, ştiinţa a învăţat să le vindece.
  • Sfaturile sunt bune şi pentru cei care nu plănuiesc neapărat să zboare în spaţiu.
9925 afișări
Imaginea articolului Durerile de spate îi termină pe astronauţi. Totuşi, oamenii se întorc din spaţiu cu 7 cm mai înalţi

Durerile de spate îi doboară pe astronauţi. Totuşi, oamenii se întorc din spaţiu cu 7 cm mai înalţi

52% dintre călătorii în spaţiu de plâng de o formă de durere de spate după primele zile petrecute pe orbită. Gravitaţia scăzută care acţionează asupra coloanei vertebrale este explicaţia. Vestea bună este însă că, după ani de explorare a spaţiului, ştiinţa a reuşit să descopere cum să prevină şi să trateze durerile de spate ale astronauţilor, iar aceste cunoştinţe ar putea fi utile oricui suferă de astfel de dureri, chiar şi celor care nu plănuiesc să facă zboruri spaţiale.

Durerea de spate la astronauţi este o durere legată de spaţiu, un rezultat direct al gravitaţiei scăzute. Coloana vertebrală este capabilă să susţină corpul sub forţele gravitaţionale experimentate pe Pământ: forma sa în S îi permite să reziste gravitaţiei, să rămână flexibilă şi să absoarbă greutatea şi impactul. Dar în microgravitaţie, această curbă se micşorează. Atât de mult încât unii cercetători au arătat că astronauţii au crescut cu peste 7 cm în spaţiu, tocmai din cauza pierderii acestei curbe. De aceea, potrivit unui studiu NASA din 2010, astronauţii au şanse de patru ori mai mari să aibă un disc alunecat, iar riscul este şi mai mare în primul an de la întoarcerea pe Pământ.

Alături de stresul provocat de microgravitaţie, alţi factori care contribuie la durerea de spate în spaţiu includ experienţa fizică intensă a conducerii unei rachete şi schimbarea obiceiurilor alimentare care ajung să modifice nivelurile nutriţionale din organism, potrivit cercetătorilor de la Universitatea John Hopkins.

Una dintre tehnicile pentru a preveni acest lucru sunt exerciţiile de rezistenţă - cum ar fi genuflexiuni - sunt un pilon al prevenirii durerilor de spate. Nu întâmplător staţiile spaţiale sunt echipate cu aparate de exerciţii şi alte instrumente pentru antrenament de rezistenta.

Alte metode de prevenire a durerilor de spate în rândul astronauţilor menţionate de cercetători includ masajul, suplimentele pentru creşterea aportului de vitamina D şi calorii, stimularea electrică neuromusculară şi dispozitivele de presiune, toate combinate cu exerciţii de rezistenţă.

Tratarea durerilor de spate în 3 paşi

ESA (Agenţia Spaţială Europeană) a stabilit 3 protocoale diferite pentru zbor: înainte, în timpul misiunii şi după întoarcere pe Pământ.

     În prima fază, care ajută la prevenirea durerilor de spate, astronauţii sunt supuşi unei evaluări a mişcărilor funcţionale, precum şi unei evaluări amănunţite a articulaţiilor. Modalităţile de kinetoterapie care pot fi adecvate în această fază includ terapia manuală, elemente de facilitare neuromusculară
proprioceptivă, tratamentul fascial, kinesiotaping. Astronautului i se oferă apoi un program de exerciţii de făcut acasă, care integrează multă întindere.

    Când se află însă în spaţiu, fiecare astronaut trebuie să efectueze două ore de mişcare, în fiecare zi, pentru a atenua efectele negative ale microgravitaţiei asupra sistemului neuro-musculo-scheletic. Pentru rezistenţa musculară şi cardiovasculară, se foloseşte un ergometru sau o bandă de alergare. Pentru antrenamentul de forta si încărcarea structurilor osoase se foloseste în schimb ARED: un aparat care simuleaza exercitii cu greutăţi libere în gravitatie, pentru a lucra toate principalele grupe musculare, inclusiv genuflexiuni si ridicarea gambelor.

    În cele din urmă, în a treia fază, cea a întoarcerii acasă, în care apare adesea durerea, un kinetoterapeut îl ajută pe astronaut să-şi restabilească echilibrul muscular. Abia după aceea începe antrenamentul de forţă: esenţial pentru a reface astronautului muşchii pierduţi pe orbită, muşchi care servesc şi la susţinerea spatelui.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici