Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra stelă din Rosetta

Şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass, a cerut, miercuri, Marii Britanii să restituie ţării sale celebra Piatră din Rosetta, stela care i-a permis lui Jean-François Champollion să descifreze hieroglifele, expusă la British Museum (Londra) de 200 de ani.

666 afișări
Imaginea articolului Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra stelă din Rosetta

Egiptul cere Marii Britanii să îi restituie celebra Piatră din Rosetta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ea aparţine Egiptului, ea ar trebui să revină în Egipt", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, miercuri, pentru postul de radio BBC 4, considerând "inexactă" afirmaţia potrivit căreia Piatra din Rosetta ar face parte din patrimoniul cultural mondial.

"Este inexact, ea face parte doar din cultura egipteană. Noi v-am oferit-o ca pe un dar pe termen scurt, acum trebuie să recuperăm acest dar", explicat Zahi Hawass, care solicită restituirea Pietrei din Rosetta, sculptată în anul 195 înaintea erei noastre, şi a multor alte opere de artă egiptene aflate în prezent în Marea Britanie.

Oficialul egiptean a spus că a renunţat la ideea obţinerii unui împrumut temporar: "Directorii British Museum ne-au trimis o scrisoare pentru a ne spune că au nevoie de o serie de detalii despre măsurile de securitate ale muzeului care va adăposti Piatra din Rosetta. Iar ei ştiu că acest muzeu va fi cel mai mare din lume. Securitatea va fi perfectă".

"Nu mi-a plăcut tonul acelei scrisori şi anumite persoane au început să declare în presă că, dacă British Museum va împrumuta Piatra din Rosetta unui muzeu din Egipt, atunci poate că egiptenii nu vor mai dori să o înapoieze", a declarat Hawass în timpul unei vizite la Londra.

"Noi nu suntem piraţii din Caraibe. Suntem o ţară civilizată. Dacă semnez un contract cu British Museum, o vom restitui. Am decis, în cele din urmă, să nu mai cerem împrumutarea Pietrei din Rosetta, ci să cerem restituirea ei permanentă Egiptului. Pentru că este un «simbol» al identităţii egiptene".

Roy Clare, unul dintre directorii celebrului muzeu londonez, i-a replicat spunând că acea stelă este "un simbol mondial".

Dacă Zahi Hawass ar trebui să ceară, la un anumit moment, împrumutarea acestei pietre, atunci administratorii British Museum vor examina cu siguranţă această solicitare. Însă ar fi util ca acest lucru să nu se întâmple în mijlocul dezbaterilor despre restituirea ei, a spus Clare.

Zahi Hawass a precizat că 12 ţări se vor reuni anul viitor, la Cairo (Egipt), pentru a alcătui o "listă de dorinţe" care va cuprinde obiectele răspândite în lumea întreagă a căror restituire o vor cere pe cale oficială.

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 înaintea erei noastre, din timpul regelui Ptolemeu V.

Piatra, din granit negru, cu o formă rectangulară, are trei inscripţii în trei scrieri diferite - hieroglifică, demotică şi greacă. Folosind inscripţiile de pe Piatra din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să identifice metoda de traducere a scrierii hieroglifice.

Piatra a fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (araba Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Importanţa acestei stele a fost remarcată imediat, în versiunea greacă specificându-se că este vorba despre acelaşi text, în toate cele trei scrieri.

Între 1799 si 1801 a fost păstrată şi studiată la Cairo, atunci realizându-se primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze şi, în 1802, a fost adusă în Anglia, apoi expusă la British Museum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici