Europa se scufundă sub Africa? Plăcile tectonice sunt pe cale de a-şi schimba direcţia de deplasare

Oamenii de ştiinţă cred că Europa ar putea să se deplaseze sub Africa, la cele două continente constantându-se o schimbare în mişcarea de apropiere. Geologii spun că o pauză în mişcarea celor două continente ar putea însemna că plăcile tectonice sunt pe cale să-şi schimbe direcţia, ceea ce ar fi un eveniment ştiinţific fascinant.

7038 afișări
Imaginea articolului Europa se scufundă sub Africa? Plăcile tectonice sunt pe cale de a-şi schimba direcţia de deplasare

Europa se scufundă sub Africa? Plăcile tectonice sunt pe cale de a-şi schimba direcţia de deplasare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marginea de nord a plăci tectonice africane se deplasează sub Europa de milioane de ani, dar, recent, procesul s-a oprit, potrivit Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă, care au discutat problema la European Geosciences Union (EGU), cred că Europa este pe cale de a se deplasa sub platoul african.

Structura geologică a Mării Mediterane şi istoricul regiunii dovedeşte că apropierea celor două continente cu câţiva centimetri pe an a fost parţial oprită de ciocnirea a două plăci din estul îndepărtat, în Turcia. Apoi, scufundarea a fost împiedicată şi de faptul că placa africană este mai uşoară decât cea eurasiatică. Părţi din placa africană s-au rupt în timpul deplasării şi coboară spre mantaua Pământului, iar bucăţi din platoul Eurasiatic au fost trase spre sud, de-a lungul Mediteranei, pentru a umple acest gol, cum se poate observa la insulele Baleare, Corsica şi Sardinia. Acelaşi lucru se întâmplă cu insula Creta.

Cercetătorii, care au inclus şi observaţiile celor mai recente cutremure, au sugerat că rezultatul ar putea fi începutul unei noi deplasări a plăcilor tectonice, dar în direcţie opusă.

Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurul urmat de tsunami din Japonia sau erupţii vulcanice, este foarte mare, totuşi oamenii de ştiinţă spun că geologia Mediteranei este foarte diferită.

Oricum, în ciuda riscului mic al unor evenimente naturale în zonă, există îngrijorarea că ţările europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami.

Dacă se confirmă că deplasarea în noua direcţie a început deja, oamenii de ştiinţă trebuie să aibă la îndemână evaluări mai bune a riscului de cutremur şi tsunami în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici