EVENIMENT ASTRONOMIC MAJOR: Câmpul magnetic al Soarelui îşi va inversa polaritatea în următoarele luni

Câmpul magnetic al Soarelui va trece printr-un proces de inversare completă de polaritate în următoarele luni, un eveniment care va avea numeroase efecte în Sistemul Solar.

5445 afișări
Imaginea articolului EVENIMENT ASTRONOMIC MAJOR: Câmpul magnetic al Soarelui îşi va inversa polaritatea în următoarele luni

EVENIMENT ASTRONOMIC MAJOR: Câmpul magnetic al Soarelui îşi va inversa polaritatea în următoarele luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit observaţiilor efectuate de cercetătorii de la NASA, această inversare completă de polaritate se va produce în următoarele trei-patru luni, informează huffingtonpost.com.

"Se pare că suntem nu mai departe de trei-patru luni distanţă de o inversare completă a polarităţii câmpului solar", a declarat Todd Hoeksema, fizician şi directorul Observatorului Solar Wilcox din cadrul Universităţii Stanford, într-un comunicat postat pe site-ul agenţiei spaţiale americane. "Această modificare va avea o mulţime de efecte în tot Sistemul Solar", a adăugat el.

Ar trebui oare ca oamenii să fie îngrijoraţi din cauza acestei inversări de polaritate? Istoria spune că nu. Saltul magnetic se produce la apogeul fiecărui ciclu solar de 11 ani. Apropiindu-se de punctul care marchează jumătatea celui de-al 24-lea ciclu solar, polul sudic al astrului se va deplasă spre polul nordic, schimbând astfel semnele de polaritate ale câmpului magnetic.

Schimbarea de polaritate va avea anumite efecte asupra heliosferei - domeniul solar, care se întinde dincolo de Pluto - dar, aşa cum precizează experţii de la NASA, unul dintre efectele majore la care pământenii trebuie să se aştepte va consta în apariţia unui spaţiu furtunos în jurul planetei noastre. Astronauţii de pe orbită ar putea constata la rândul lor anumite modificări ale radiaţiei solare, iar acest proces poate reprezenta un pericol real.

Ciclul de 11 ani regularizează activitatea solară a astrului. În acest an, în timpul de maxim al ciclului, când activitatea solară este cea mai intensă, inversarea de polaritate a câmpului magnetic va fi însoţită de o creştere a nivelului de turbulenţe solare şi de creşterea numărului de pete solare.

Totuşi, aşa cum au anunţat deja fizicienii, apogeul din 2013 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai slabe observate în ultimul secol, având un nivel relativ minim de activitate solară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici