"Eveniment istoric": OMS a aprobat primul vaccin pentru prevenirea malariei, eficient şi pentru copii

  • Lumea a obţinut o nouă armă în războiul împotriva malariei, una dintre cele mai vechi şi mai mortale boli infecţioase cunoscute: primul vaccin care s-a dovedit a ajuta la prevenirea bolii. Conform unei estimări, acesta va salva zeci de mii de copii în fiecare an.
  • Noul vaccin, produs de GlaxoSmithKline, trezeşte sistemul imunitar al copilului pentru a contracara Plasmodium falciparum, cel mai mortal dintre cei cinci agenţi patogeni ai malariei şi cel mai răspândit în Africa.
  • Malaria ucide aproximativ 500.000 de persoane în fiecare an, dintre care aproximativ jumătate sunt copii din Africa. Noul vaccin nu este perfect, dar va ajuta la schimbarea situaţiei, au declarat experţii.
1247 afișări
Imaginea articolului "Eveniment istoric":  OMS a aprobat primul vaccin pentru prevenirea malariei, eficient şi pentru copii

"Eveniment istoric": OMS a aprobat primul vaccin pentru prevenirea malariei, efeicient şi pentru copii

Vaccinul, numit Mosquirix, nu este doar o premieră pentru malarie, este primul dezvoltat pentru orice boală parazitară. Paraziţii sunt mult mai complecşi decât viruşii sau bacteriile, iar căutarea unui vaccin împotriva malariei este în desfăşurare de o sută de ani, potrivit New York Times.

A avea un vaccin împotriva malariei care este sigur, moderat de eficient şi gata de distribuţie este "un eveniment istoric", a declarat Dr. Pedro Alonso, directorul programului global de combatere a malariei al OMSU. „Este un salt uriaş din punct de vedere ştiinţific să avem un vaccin de primă generaţie împotriva unui parazit uman", a spus Dr. Alonso.
 
În cadrul testelor clinice, vaccinul a avut o eficacitate de aproximativ 50% împotriva malariei severe în primul an, dar cifra a scăzut aproape de zero până în al patrulea an. Iar testele nu au măsurat direct impactul vaccinului asupra deceselor, ceea ce i-a determinat pe unii experţi să se întrebe dacă este o investiţie care să merite în ţările cu nenumărate alte probleme greu de rezolvat.
 
Un studiu realizat anul trecut a estimat că, dacă vaccinul ar fi implementat în ţările cu cea mai mare incidenţă a malariei, acesta ar putea preveni 5,4 milioane de cazuri şi 23.000 de decese la copiii mai mici de 5 ani, în fiecare an.
 
Un studiu recent al vaccinului în combinaţie cu medicamente preventive administrate copiilor în timpul sezoanelor cu transmitere ridicată a constatat că abordarea dublă a fost mult mai eficientă în prevenirea bolilor grave, a spitalizărilor şi a deceselor decât oricare dintre cele două metode luate separat.
 
Progresul împotriva malariei a stagnat cu adevărat în ultimii cinci sau şase ani, în special în unele dintre cele mai afectate ţări din lume", a declarat Ashley Birkett, care conduce programele de combatere a malariei la PATH, o organizaţie nonprofit axată pe sănătatea globală. Cu noul vaccin, "există potenţial pentru un impact foarte, foarte semnificativ acolo", a spus Dr. Birkett.
 
Mosquirix se administrează în trei doze între 5 şi 17 luni, iar o a patra doză la aproximativ 18 luni mai târziu. Vaccinul a fost testat în trei ţări - Kenya, Malawi şi Ghana - unde a fost introdus în programele de imunizare de rutină.
 
OMS a recomandat că vaccinul ar putea fi folosit pentru a ajuta la protejarea copiilor de cea mai mortală formă de malarie, cunoscută sub numele de Plasmodium falciparum. Aceasta a sugerat administrarea vaccinului în patru doze la copiii începând cu vârsta de 5 luni.

Săptămâna aceasta, un grup de lucru format din experţi independenţi în malarie, epidemiologie şi statistică în domeniul sănătăţii copiilor, precum şi din grupul consultativ al OMS pentru vaccinuri, s-au întâlnit pentru a analiza datele din programele pilot şi pentru a face o recomandare oficială către Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Următorul pas este ca Gavi, Alianţa Globală pentru Vaccinuri, să determine că vaccinul este o investiţie care merită. În cazul în care consiliul de administraţie al organizaţiei aprobă vaccinul - ceea ce nu este garantat, având în vedere eficacitatea moderată a vaccinului şi numeroasele priorităţi concurente - Gavi va achiziţiona vaccinul pentru ţările care îl solicită, un proces care se aşteaptă să dureze cel puţin un an.
 
Şeful OMS şi-a exprimat miercuri încântarea faţă de recomandarea organizaţiei sale într-un mesaj postat pe contul de Twitter al OMS, afirmând că "acesta este un vaccin dezvoltat în Africa, de către oameni de ştiinţă africani". El a mulţumit cercetătorilor de pe continent, pe lângă producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, pentru că a contribuit la dezvoltarea vaccinului în ultimii 30 de ani, precum şi Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, care a finanţat parţial proiectul, potrivit CNN.
 
Astăzi, vaccinul RTS,S împotriva malariei - care a durat mai mult de 30 de ani - schimbă cursul istoriei sănătăţii publice", se arată într-unul dintre tweet-uri. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici