Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

Probabilitatea existenţei vieţii extraterestre este foarte mare, din punct de vedere statistic, chiar dacă este foarte greu de precizat în ce forme se manifestă aceasta, au afirmat, luni, oamenii de ştiinţă reuniţi la Londra cu ocazia unei conferinţe pe această temă.

591 afișări
Imaginea articolului Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

"Nu există vreo dovadă formală că viaţa există şi pe alte planete, însă probabilitatea să fie aşa este foarte mare", a declarat Baruch Blumberg, astrobiolog la Fox Chance Cancer Center din Philadelphia.

"Am convingerea că generaţiile actuale au şanse mari de a asista în timpul vieţii lor la descoperirea vieţii extraterestre", a afirmat, la rândul său, Martin Dominik, astronom la Universitatea St. Andrews din Scoţia.

Viaţa a apărut, poate, pe Terra graţie moleculelor de carbon şi a prafului provenit din spaţiul interstelar, a reamintit Pascale Ehrenfreund, astrochimist la Universitatea George Washington din capitala americană.

Dacă această teorie este adevărată, "primele «cărămizi» ale vieţii - aşa cum le-am descoperit pe Terra -, ar trebui să fie răspândite şi în alte sisteme solare din Calea Lactee, dar şi în alte galaxii", a declarat acelaşi cercetător.

The Royal Society, asociaţia britanică considerată drept unul dintre bastioanele cele mai prestigioase ale ştiinţei moderne, a luat în serios acest subiect suficient de mult pentru a-i consacra un colocviu de două zile, cu ocazia celebrării celei de-a 350-a aniversări a sa.

Evenimentul a fost organizat nu atât pentru a da un răspuns definitiv la întrebarea dacă există viaţă extraterestră, cât pentru a contura mai bine tabloul căutării altor forme de viaţă în univers şi pentru a stabili impactul unei astfel de descoperiri asupra umanităţii.

Lord Rees, preşedintele The Royal Society, a subliniat faptul că, pentru moment, omenirea trebuie să îşi recunoască ignoranţa în acest domeniu: "Nu ştim nici măcar cum a apărut viaţa pe Terra şi cu atât mai puţin dacă ea există şi în alte părţi ale universului, nici unde ar trebui să o căutăm".

Cu ajutorul unor instrumente de observaţie din ce în ce mai perfecţionate, în special al telescopului spaţial Hubble, astronomii au detectat, începând din 1995, peste 400 de exoplanete - planete din afara sistemului nostru solar.

Una dintre aceste exoplanete ar putea adăposti forme de viaţă, însă niciuna dintre cele descoperite nu prezintă condiţii favorabile, similare celor de pe Terra.

Terra se află la o distanţă suficient de mare de Soare, fără a fi însă prea îndepărtată de acesta, pentru ca apa să existe în formă lichidă, din abundenţă.

Dacă există forme de viaţă pe alte planete decât Terra, este puţin probabil ca ele să semene cu cele prezentate în filmele science-fiction, în care toate creaturile seamănă, invariabil, cu oamenii.

În opinia lui Albert Harrison, psiholog la Universitatea California, este foarte posibil ca prima formă de viaţă extraterestră ce va fi descoperită să fie microscopică.

Chiar şi în interiorul sistemului nostru solar, oamenii ar putea descoperi bacterii şi pe Marte, pe Europa - satelitul planetei Jupiter sau chiar pe Enceladus - unul dintre sateliţii lui Saturn. Europa şi Enceladus ar putea adăposti uriaşe oceane, ascunse sub un strat imens de gheaţă.

Alţi oameni de ştiinţă consideră, însă, că apariţia vieţii pe Terra a fost rezultatul unui simplu concurs de împrejurări, care ar avea şanse infime să se producă din nou pe o altă planetă.

"În opinia mea, originea vieţii a ţinut de o întâmplare", a declarat Simon Conway Morris, profesor de paleobiologie la Universitatea Cambridge. "Mă tem că suntem singuri, că nu există nimic acolo, în spaţiu". Iar dacă vom fi contactaţi, totuşi, de extratereştri, nimic nu ne poate garanta că ei vor fi la fel de blânzi precum celebrul E.T. din filmul lui Steven Spielberg, spune acesta. Ei ar putea fi "agresivi şi deloc plăcuţi", adaugă acelaşi savant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici