Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

Probabilitatea existenţei vieţii extraterestre este foarte mare, din punct de vedere statistic, chiar dacă este foarte greu de precizat în ce forme se manifestă aceasta, au afirmat, luni, oamenii de ştiinţă reuniţi la Londra cu ocazia unei conferinţe pe această temă.

529 afişări
Imaginea articolului Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

Există viaţă extraterestră? Se pare că da!

"Nu există vreo dovadă formală că viaţa există şi pealte planete, însă probabilitatea să fie aşa este foartemare", a declarat Baruch Blumberg, astrobiolog la FoxChance Cancer Center din Philadelphia.

"Am convingerea că generaţiile actuale au şanse mari dea asista în timpul vieţii lor la descoperirea vieţiiextraterestre", a afirmat, la rândul său, Martin Dominik,astronom la Universitatea St. Andrews din Scoţia.

Viaţa a apărut, poate, pe Terra graţie moleculelor de carbon şia prafului provenit din spaţiul interstelar, a reamintit PascaleEhrenfreund, astrochimist la Universitatea George Washington dincapitala americană.

Dacă această teorie este adevărată, "primele «cărămizi»ale vieţii - aşa cum le-am descoperit pe Terra -, ar trebui să fierăspândite şi în alte sisteme solare din Calea Lactee, dar şi înalte galaxii", a declarat acelaşi cercetător.

The Royal Society, asociaţia britanică considerată drept unuldintre bastioanele cele mai prestigioase ale ştiinţei moderne, aluat în serios acest subiect suficient de mult pentru a-i consacraun colocviu de două zile, cu ocazia celebrării celei de-a 350-aaniversări a sa.

Evenimentul a fost organizat nu atât pentru a da un răspunsdefinitiv la întrebarea dacă există viaţăextraterestră, cât pentru a contura mai bine tabloulcăutării altor forme de viaţă în univers şi pentru a stabiliimpactul unei astfel de descoperiri asupra umanităţii.

Lord Rees, preşedintele The Royal Society, a subliniat faptulcă, pentru moment, omenirea trebuie să îşi recunoască ignoranţa înacest domeniu: "Nu ştim nici măcar cum a apărut viaţa peTerra şi cu atât mai puţin dacă ea există şi în alte părţi aleuniversului, nici unde ar trebui să o căutăm".

Cu ajutorul unor instrumente de observaţie din ce în ce maiperfecţionate, în special al telescopului spaţial Hubble,astronomii au detectat, începând din 1995, peste 400 de exoplanete- planete din afara sistemului nostru solar.

Una dintre aceste exoplanete ar putea adăposti forme de viaţă,însă niciuna dintre cele descoperite nu prezintă condiţiifavorabile, similare celor de pe Terra.

Terra se află la o distanţă suficient de mare de Soare, fără afi însă prea îndepărtată de acesta, pentru ca apa să existe înformă lichidă, din abundenţă.

Dacă există forme de viaţă pe alte planete decât Terra,este puţin probabil ca ele să semene cu cele prezentate în filmelescience-fiction, în care toate creaturile seamănă, invariabil, cuoamenii.

În opinia lui Albert Harrison, psiholog la UniversitateaCalifornia, este foarte posibil ca prima formă de viaţăextraterestră ce va fi descoperită să fie microscopică.

Chiar şi în interiorul sistemului nostru solar, oamenii ar puteadescoperi bacterii şi pe Marte, pe Europa - satelitul planeteiJupiter sau chiar pe Enceladus - unul dintre sateliţii lui Saturn.Europa şi Enceladus ar putea adăposti uriaşe oceane, ascunse sub unstrat imens de gheaţă.

Alţi oameni de ştiinţă consideră, însă, că apariţiavieţii pe Terra a fost rezultatul unui simplu concurs deîmprejurări, care ar avea şanse infime să se producă din nou pe oaltă planetă.

"În opinia mea, originea vieţii a ţinut de o întâmplare", adeclarat Simon Conway Morris, profesor de paleobiologie laUniversitatea Cambridge. "Mă tem că suntem singuri, că nu existănimic acolo, în spaţiu". Iar dacă vom fi contactaţi, totuşi, deextratereştri, nimic nu ne poate garanta că ei vor fi la fel deblânzi precum celebrul E.T. din filmul lui Steven Spielberg, spuneacesta. Ei ar putea fi "agresivi şi deloc plăcuţi", adaugă acelaşisavant.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici