Experţii avertizează: Viitoarele terapii genetice ridică serioase probleme etice

  • Următoarea generaţie de terapii genetice avansate ridică probleme medicale şi etice profunde care trebuie rezolvate pentru a se asigura că tehnologia care va schimba regulile jocului este benefică pentru pacienţi şi societate, a avertizat un grup de experţi de renume mondial.
  • Medicamentele bazate pe instrumente puternice de editare a genelor vor începe să transforme tratamentul tulburărilor de sânge, al afecţiunilor care afectează inima, ochii şi muşchii şi, potenţial, chiar şi al bolilor neurodegenerative înainte de sfârşitul deceniului, însă costul lor va face ca acestea să fie inaccesibile pentru mulţi pacienţi.
  • Cercetătorii spun că vor urma probabil testele de editare a genelor pe embrioni şi, deşi procedura are aplicaţii clinice limitate, unii se tem că clinicile de fertilitate ar putea adopta tehnologia şi oferi servicii de editare a genelor care să alimenteze "un nou tip de tehnoeugenie".
3312 afișări
Imaginea articolului Experţii avertizează: Viitoarele terapii genetice ridică serioase probleme etice

Experţii avertizează: Viitoarele terapii genetice ridică serioase probleme etice

Vorbind înaintea celui de-al treilea Summit internaţional privind editarea genomului uman, care începe luni la Institutul Francis Crick din Londra, profesorul Jennifer Doudna, care a împărţit premiul Nobel pentru chimie din 2020 pentru editarea genelor, a declarat: „Vom vedea cu siguranţă terapii genomice pentru boli de inimă, boli neurodegenerative, afecţiuni oculare şi altele, şi, posibil, şi unele terapii preventive".
 
Dar ea a avertizat: „Unul dintre cele mai mari şi mai realiste riscuri este că persoanele care ar putea beneficia cel mai mult de ele nu vor putea să le acceseze sau să şi le permită”.
 
Profesorul Françoise Baylis, filosof la Universitatea Dalhousie din Canada, a declarat că costul noilor terapii va fi prohibitiv pentru o mare parte a populaţiei globale, situaţie care ar putea "ameninţa grav" aspiraţia ca toţi oamenii să se nască egali, potrivit The Guardian.
 
Experţii, care variază de la geneticieni şi cercetători în domeniul sănătăţii publice la bioeticieni şi filosofi, se aşteaptă ca un val de terapii de editare a genelor să ajungă în clinici în următorii cinci ani sau cam aşa ceva. Acestea vor corecta mutaţiile care cauzează boli în ţesuturile şi organele pacienţilor şi vor deveni din ce în ce mai sofisticate, pe măsură ce cercetătorii vor descoperi cum să facă mai multe modificări deodată şi să ajungă în zone dificile, cum ar fi părţile creierului afectate de boli neurodegenerative. Autorităţile de reglementare din SUA, Europa şi Regatul Unit ar putea aproba prima terapie de editare a genomului în cursul acestui an, un tratament pentru boala celulelor secerătoare, o tulburare de coagulare a sângelui.
 
Aceeaşi tehnologie deschide calea pentru terapii care să îmbunătăţească oamenii sănătoşi, pentru a-i face mai rapizi, mai inteligenţi, mai puternici sau mai rezistenţi la boli, deşi îmbunătăţirea este mai dificilă decât repararea unor gene unice defecte, potrivit profesorului Ewan Birney, co-director al Institutului European de Bioinformatică de lângă Cambridge. „Este mult, mult mai greu de ştiut care sunt modificările care vor "îmbunătăţi" mai degrabă decât "repara"", a spus el.

Principalul obstacol

Cu toate acestea, unii văd acest lucru ca fiind inevitabil. Profesoara Mayana Zatz de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, şi fondatoarea Asociaţiei braziliene de distrofie musculară, a declarat că este "absolut împotriva editării genelor pentru îmbunătăţire", dar a adăugat: „Vor exista întotdeauna oameni gata să plătească pentru aceasta în clinicile private şi va fi dificil de oprit". Baylis crede că îmbunătăţirea genetică este "inevitabilă", deoarece mulţi dintre noi sunt "capitalişti crunţi, dornici să îmbrăţişeze biocapitalismul".
 
Astfel de tratamente ar avea ca scop prevenirea bolilor ereditare devastatoare, inclusiv a celor care sunt fatale în primii ani de viaţă. Dar geneticienii subliniază că există aproape întotdeauna alternative, cum ar fi screeningul genetic al embrionilor FIV, adopţia sau donarea de ovule sau spermă. Un motiv de prudenţă este că aşa-numita editare a liniei germinale în embrioni modifică ADN-ul din sperma sau ovulele adultului rezultat, ceea ce înseamnă că orice modificare - inclusiv erorile - este transmisă generaţiilor viitoare. O alternativă la care se lucrează în prezent realizează editarea genetică pe fetuşi în uter.
 
La milioane de dolari pentru o injecţie, editarea genetică este astăzi prohibitiv de costisitoare. Dar, dacă costurile scad substanţial în următoarele decenii, există riscul ca clinicile de fertilizare in vitro să înceapă să ofere servicii, indiferent dacă beneficiile sunt dovedite sau nu. Viitorii părinţi s-ar putea simţi obligaţi să o folosească pentru a oferi copilului lor "cea mai bună viaţă", a declarat Baylis, alimentând un "nou tip de tehnoeugenie". Birney speculează că clinicile ar putea oferi pachete combinate de FIV, screening de embrioni şi editare genetică, dar a avertizat că acest lucru ar fi "greşit orientat". „Este important ca ţările să stabilească cum să reglementeze acest lucru înainte de a deveni o perspectivă mai credibilă", a spus el.
 
În ciuda progreselor, profesorul Alta Charo, bioetician la Universitatea din Wisconsin-Madison, suspectează că majoritatea oamenilor vor continua să aibă copii în mod tradiţional. „Cel mai mare risc pe care îl văd în acest moment este că discuţiile în jurul editării liniei germinale vor continua să prezinte astfel de viziuni distopice ca fiind realiste", a spus ea. „FIV este inconfortabilă, incomodă şi costisitoare. Nu-i văd pe oameni renunţând la concepţia prin intermediul mijloacelor mai plăcute ale actului sexual, cu excepţia cazului în care există o nevoie reală”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici