Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter

Atmosfera Io, unul dintre cei mai mari sateliţi naturali ai lui Jupter, îngheaţă şi se dezgheaţă de fiecare dată când obiectul cosmic intră în urma planetei gigantice, fenomenul de răcire extremă durând circa 2 ore, din totalul celor 42 în care Io realizează o orbită completă în jurul lui Jupiter.

1360 afișări
Imaginea articolului Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter

Fenomen neobişnuit pe suprafaţa unuia dintre sateliţii lui Jupiter

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să observe acest proces, relatează Descoperă.

Atmosfera lui Io este compusă, în cea mai mare parte, din dioxid de sulf format în timpul erupţiilor vulcanice de pe Jupiter. Până în momentul de faţă se presupunea că atmosfera lui Io se transformă în gheaţă pe parcursul celor 2 ore în care satelitul se află în umbra planetei, însă nimeni nu a reuşit să demonstreze acest lucru.

Recent, o echipă de astronomi coordonată de Constantine C.C. Tsang a folosit un telescop aflat la sol, pentru a observa satelitul natural al lui Jupter. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiştii au putut emite unde infraroşii, care, odată ajunse în atmosfera lui Io, au fost absorbite de dioxidul de sulf. În acest mod, cercetătorii au putut măsura temperatura de la suprafaţa obiectului cosmic.

S-a demonstrat că, în momentul în care Io se află în spatele lui Jupiter, temperatura de la suprafaţa satelitului scade de la -146 de grade Celsius la -168, făcând ca atmosfera lui Io să îngheţe în proporţie de aproximativ 80%. După cele două ore în care obiectul se află în această stare, dioxidul de sulf din compoziţia atmoseferei se evaporă şi se transformă din nou în gaz.

Citeşte continuarea articolului în  Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici