Fosilele unui piton, vechi de 15 milioane de ani, descoperite în sudul Germaniei

Fosilele vechi de circa 15 milioane de ani ale unui piton lung de 3,5 metri au fost descoperite în sudul Germaniei, demonstrând pentru prima dată prezenţa acestei specii de şerpi în afara latitudinilor la care acesta trăieşte de obicei, a anunţat luni Universitatea din Tübingen.

316 afișări

Fosilele, constând într-un grup de şapte vertebre, pe baza cărora oamenii de ştiinţă au determinat lungimea animalului, au fost găsite în apropiere de satul Griesbeckerzell, aflat la o distanţă de 80 de kilometri de Munchen, de cercetători de la Centrul de paleontologie al Universităţii din Tübingen (Germania) şi de la Universitatea Masaryk din Brno (Cehia).

Este pentru prima dată când fosilele unui astfel de şarpe, care în zilele noastre trăieşte în regiunile tropicale din Africa şi Aisa, au fost descoperite într-o regiune situată la o latitudine atât de nordică.

"Am plecat de la principiul că temperaturile medii anuale erau pe atunci de 19 grade Celsius, fără de care aceşti şerpi nu s-ar fi simţit bine", a explicat profesorul Madeleine Böhme, directoarea departamentului de paleontologie terestră de la universitatea germană citată.

"În acea epocă de optim climatic, temperaturi cuprinse între 25 şi 28 de grade Celsius se înregistrau în lunile de vară şi de 13 grade Celsius în timpul iernii, în timp ce, în zilele noastre, temperatura medie anuală din regiune este de aproximativ 8 grade Celsius", a subliniat Madeleine Böhme.

"O dată cu scăderea brutală a temperaturilor, produsă în urmă cu 14 milioane de ani, destinul acestui piton a fost pecetluit", a adăugat Madeleine Böhme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici