Frica de a pierde bani, controlată de un centru nervos din creier

Teama de a piarde bani este o reacţie indusă de un centru nervos din creier, care controlează maniera în care persoanele reacţionează atunci când participă la jocuri de noroc, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

269 afișări
Imaginea articolului Frica de a pierde bani, controlată de un centru nervos din creier

Frica de a pierde bani, controlată de un centru nervos din creier

Studiile efectuate pe două paciente cu leziuni cerebrale care le făceau să nu fie deloc speriate de ideea că vor pierde bani în timpul jocurilor de noroc au relevat faptul că centrul fricii din creier, complexul amigdalian, se activează la gândul de a pierde bani.

Această descoperire oferă mai multe detalii asupra comportamentului economic al oamenilor, sugerând faptul că specia umană a evoluat tinzând să devină precaută atunci când se confruntă cu perspectiva de a-şi pierde hrana sau alte bunuri de valoare.

Benedetto De Martinoa de la California Institute of Technology din Pasadena şi colegii săi de la University College of London au încercat să afle motivele pentru care oamenii renunţă să participe la jocuri de noroc chiar şi atunci când acestea pot să le aducă câştiguri importante.

"Testele de laborator şi dovezile obţinute pe teren sugerează faptul că oamenii evită adeseori riscurile ce implică pierderi, chiar şi atunci când acele riscuri le-ar putea aduce câştiguri substanţiale. Această preferinţă comportamentală a fost denumită «aversiune faţă de pierdere»", au declarat autorii studiului.

Ei au studiat două paciente suferind de o maladie genetică rară (Urbach-Wiethe), care afectează complexul amigdalian, centru în formă de migdală din creier care controlează frica şi alte câteva emoţii puternice.

Cercetătorii au comparat reacţiile celor două femei cu cele provenind de la 12 persoane care nu prezentau leziuni cerebrale. Ei au declarat că acest tip de studiu implică de regulă puţine persoane, deoarece nu este posibil, şi nici etic, să provoci deliberat leziuni cerebrale unei persoane pentru a vedea ce se întâmplă.

Voluntarii au fost rugaţi să participe la un joc de noroc pentru care existau probabilităţi egale de a câştiga 20 de dolari sau de a pierde cinci dolari - un risc pe care majoritatea oamenilor acceptă să şi-l asume - şi la un alt joc pentru care existau probabilităţi egale de a câştiga sau de a pierde suma de 20 de dolari - un risc pe care cei mai mulţi dintre oameni refuză să şi-l asume.

Ambele paciente suferind de leziuni cerebrale au acceptat mizele cele mai riscante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici