Furtunile solare, un risc major pentru reţelele electrice şi de telecomunicaţii de pe Terra

Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar sateliţii plasaţi pe orbite înalte, ci şi reţelele electrice de la sol, conductele de petrol şi gaze naturale şi pot perturba serios sistemele de telecomunicaţii.

181 afişări
Imaginea articolului Furtunile solare, un risc major pentru reţelele electrice şi de telecomunicaţii de pe Terra

Furtunile solare, un risc major pentru reţelele electrice şi de telecomunicaţii de pe Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Impactul avut de furtuna solară din 1859, cea mai puternicăcunoscută până în zilele noastre, a fost moderat, deoarece omenirease afla în acea perioadă la primii paşi în domeniul tehnologieimoderne. Dacă o furtună similară ar avea loc în aceste zile,distrugerile ar fi mult mai importante.

O furtună solară puternică ar putea cauza economieiamericane pagube de 20 de ori mai mari decât cele produse deuraganul Katrina în 2005, a avertizat Academia americanăde ştiinţe, într-un raport publicat în 2008. Costul acestor pagubear putea ajunge la două trilioane de dolari în primul an după oastfel de catastrofă.

Acest raport a relevat în premieră vulnerabilitatea unorsectoare cheie: reţelele electrice, sistemul de localizare GPS,transporturile aeriene, tranzacţiile financiare şi comunicaţiileprin radio.

Pe 13 martie 1989, o furtună magnetică provocată de un flux departicule solare încărcate cu sarcină electrică au provocat o panăa reţelei Hydro-Québec, privând de electricitate peste 6 milioanede canadieni vreme de nouă ore.

Atunci când câmpul magnetic terestru este puternic perturbat, elproduce curenţi de o intensitate mare la suprafaţa Terrei, aexplicat Philippe Escoubet, un responsabil al programului europeanCluster, conceput pentru studia efectele pe care vânturile solarele are asupra planetei noastre.

"Aceşti curenţi trebuie să găsească un mijloc prin care sătreacă mai departe, iar ei găsesc liniile de înaltă tensiune", aadăugat acelaşi cercetător. Curenţii electromagnetici pot săcircule de-a lungul cablurilor, însă transformatoarele de lacapătul acestor linii sunt avariate. Este exact ceea ce s-apetrecut în 1989 în Canada.

Şi conductele pot fi afectate de curenţii electriciinduşi.

În 2003, o furtună magnetică a cauzat distrugereatransformatoarelor din Africa de Sud, privând de electricitate omare parte din populaţia acestei ţări. Şi America de Nord a fostafectată serios de acea furtună.

În 1921, o furtună magnetică a generat o serie de curenţi lasol, de 10 ori mai puternici decât cei înregistraţi în 1989 înQuébec. Peste 350 de transformatoare ar putea fi complet distruseîn Statele Unite, privând de electricitate peste 130 de milioane depersoane, dacă o astfel de furtună solară ar avea loc în zilelenoastre.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici