Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii mai mică decât în cea din 2008

Gaura formată în stratul de ozon de deasupra Antarcticii pe parcursul ultimului an va atinge 25 de milioane de kilometri pătraţi, fiind cu două milioane de kilometri pătraţi mai mică decât cea înregistrată în 2008, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

108 afișări
Imaginea articolului Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii mai mică decât în cea din 2008

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii mai mică decât în cea din 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condiţiile meteorologice observate până în prezent indică faptul că, în 2009, gaura din stratul de ozon va fi mai mică decât cele din 2006 şi 2008 şi apropiată nivelului din 2007" (25 de milioane de kilometri pătraţi), a indicat agenţia citată într-un comunicat.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost observată pentru prima dată în anii '1980. Se formează în fiecare an, în august, atinge punctul maxim la sfârşitul lui septembrie - începutul lui octombrie şi se închide la mijlocul lunii decembrie.

Anul acesta, gaura a început să se formeze mai devreme, a indicat Geir Braathen, de la OMM. Pe 16 septembrie, ea se întindea pe 24 de milioane de kilometri pătraţi.

Potrivit cercetătorilor, distrugerile provocate de om sunt atât de mari încât stratul de ozon va ajunge la un nivel normal abia în 2075. Ozonul protejează Pământul de razele ultraviolete, care pot provoca arsuri, leziuni oculare şi cancere ale pielii.

Stratul de ozon este afectat din cauza producţiei şi utilizării de substanţe chimice, în special cele pe bază de clor şi clorofluorocarbonaţi (CFC, gaz de aerosoli şi refrigeranţi).

În cursul ultimului deceniu, stratul de ozon s-a diminuat în medie cu 0,3% pe an.

Pentru a-l proteja, au fost impuse restricţii de utilizare a substanţelor CFC în urma Tratatului de la Montreal, pe 16 septembrie 1987. În ciuda acestor restricţii, cantitatea de substanţe poluante stocate în atmosferă este extrem de mare, astfel încât găuri precum cele de deasupra Antarcticii vor continua să apară, spun specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici