Gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, descoperită de cercetători

Cercetătorii americani au descoperit gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, oferind astfel noi indicii despre modul în care organismul metabolizează carbohidraţii şi despre cum se ajunge la obezitate.

94 afișări
Imaginea articolului Gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, descoperită de cercetători

Gena care transformă carbohidraţii în grăsimi, descoperită de cercetători

Această genă, denumită DNA-PK, controlează procesul de metabolizare, la nivelul ficatului, a carbohidraţilor în grăsimi, au explicat cercetătorii de la University of California, într-un studiu publicat în revista Cell.

"Sperăm ca această descoperire să îi ajute pe oameni, într-o bună zi, să mănânce pâine, paste şi orez fără să se teamă că se vor îngrăşa", a declarat Roger Wong, coautor al studiului.

Şoarecii testaţi în laborator, care prezentau o variantă cu o secvenţă incompletă a acestei gene, au rămas slabi chiar şi atunci când au fost supuşi unui regim de îngrăşare accelerată.

Şoarecii cu gena DNA-PK dezactivată au rămas slabi şi aveau cu 40% mai puţină grăsime decât şoarecii din grupul de control şi mai puţin colesterol, contribuind astfel la scăderea semnificativă a riscului de apariţie a maladiilor cardiace.

Deoarece această genă este prezentă şi în genomul uman, cercetătorii consideră că această descoperire poate fi folosită pentru producerea unor medicamente de prevenire a obezităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici