Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetători

Narcolepsia, o boală caracterizată prin somnolenţă diurnă, vedere neclară şi slăbiciune musculară, ar putea fi o consecinţă a unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, publicat în Nature Genetics.

458 afișări
Imaginea articolului Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetători

Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)

În Statele Unite şi în Europa, una din 2.500 de persoane suferă de narcolepsie, boala având o frecvenţă de cel puţin patru ori mai mare în Japonia.

Cercetătorii au studiat structura ADN a 222 de narcoleptici japonezi şi a altor 389 de persoane care nu sufereau de această boală, iar o anumită genă mutantă a apărut cu o frecvenţă ridicată în analizele celor suferind de narcolepsie.

"45% dintre cei suferind de narcolepsie au aceasă genă mutantă, faţă de 30% dintre cei care nu suferă de această boală", a declarat profesorul Katshusi Tokunaga, de la departamentul de genetică umană din cadrul Universităţii din Tokyo.

Identificarea acestei gene mutante ar putea deschide calea cercetătorilor către punerea la punct a unui nou tratament, a mai adăugat Tokunaga.

Această variaţie genetică este localizată între genele CPT1B şi CHKB, ambele părând să aibă o legătură directă cu narcolepsia.

Gena CPT1B controlează o enzimă care induce somnul, iar gena CHKB este responsabilă cu mecanismul de trezire.

Cercetătorii au mai făcut o descoperire, continuând analizele în cazul a 424 de coreeni, 785 de europeni şi 184 de afro-americani.

Gena mutantă a apărut cu o frecvenţă considerabilă printre narcolepticii coreeni, dar frecvenţa ei nu a fost relevantă în cazul europenilor şi a afro-americanilor.

"Nu ştim, deocamdată, de ce această genă mutantă apare cu o frecvenţă atât de ridicată în rândul narcolepticilor japonezi şi coreeni. Poate este vorba de selecţie sau poate doar de şansă", a spus Tokunaga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici