GPS-ul european: 12 noi sateliţi vor fi lansaţi cu scopul de a accelera dezvoltarea reţelei Galileo

Operatorul european Arianespace a anunţat, joi, că va lansa 12 noi sateliţi "cu scopul de a accelera dezvoltarea" reţelei Galileo, care va permite Uniunii Europene să aibă propriul sistem de navigaţie prin satelit, un concurent pentru GPS-ul american.

436 afișări
Imaginea articolului GPS-ul european: 12 noi sateliţi vor fi lansaţi cu scopul de a accelera dezvoltarea reţelei Galileo

GPS-ul european: 12 noi sateliţi vor fi lansaţi cu scopul de a accelera dezvoltarea reţelei Galileo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 12 noi sateliţi Galileo vor fi lansaţi cu trei lansatoare Ariane 5 începând din 2015, a anunţat compania Arianespace într-un comunicat, după semnarea în Guyana a unui contract cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Cei 12 noi sateliţi, care fac parte dintr-o "constelaţie" de 22 sateliţi construiţi de grupul german OHB System în colaborare cu cel britanic Surrey Satellite Technology Ltd., vor fi plasaţi "pe o orbită circulară la 23.522 de kilometri altitudine, cu ajutorul unei combinaţii de cinci lansatoare Soyuz (doi sateliţi per lansare) şi trei Ariane 5 ES (patru sateliţi per lansare)", a precizat compania Arianespace.

"Cu lansatorul ei Ariane 5 ES, Arianespace oferă soluţia cel mai bine adaptată pentru a accelera dezvoltarea constelaţiei Galileo", a declarat CEO-ul companiei Arianespace, Stéphane Israël, citat în acel comunicat.

Acest anunţ a fost făcut cu câteva ore înainte de lansarea programată pentru joi a doi noi sateliţi Galileo din Guyana franceză, care marchează o etapă importantă a acestui proiect european. Sateliţii Galileo Sat-5 şi Sat-6 trebuiau să fie lansaţi de la Centrul spaţial din Kourou la ora 12.31 GMT la bordul unei rachete Soyuz.

Cu puţin timp înainte de lansare, misiunea a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

"O nouă dată de lansare va fi fixată în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice din Kourou", a precizat compania Arianespace într-un comunicat.

Prevăzuţi să funcţioneze începând din această toamnă, după primele teste pe orbită, cei doi noi sateliţi Galileo - dintr-un total de 22 sateliţi operaţionali - se vor adăuga celor patru sateliţi de testare deja lansaţi pe orbită pentru alcătuirea sistemului de navigaţie dorit de Comisia Europeană.

Reţeaua Galileo va fi implementată apoi progresiv, cu şase-opt sateliţi ce vor fi lansaţi în fiecare an de către rachete Soyuz şi Ariane 5 de la Kourou, în paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale reţelei.

În final, sistemul Galileo ar trebui să conţină 30 de sateliţi în total şi să rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american.

Primele servicii iniţiale oferite de reţeaua Galileo ar trebui să fie disponibile la sfârşitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operaţional în 2018.

Europenii doresc să dispună de propria lor tehnologie, independentă de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană şi este implementat de ESA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici