Hainele de culori închise protejează cel mai bine împotriva razelor ultraviolete

Hainele de culori închise, precum negru şi bleumarin, protejează cel mai bine împotriva ultravioletelor, chiar dacă atrag căldura, potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea Cataluna din Barcelona, citaţi de dailymail.co.uk.

3104 afișări
Imaginea articolului Hainele de culori închise protejează cel mai bine împotriva razelor ultraviolete

Hainele de culori închise protejează cel mai bine împotriva razelor ultraviolete (Imagine:Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Multe persoane consideră că hainele le protejează de razele nocive şi aplică cremă cu protecţie solară doar pe zonele rămase descoperite.

"Culoarea ţesăturilor este un factor cu o influenţă considerabilă asupra protecţiei împotriva radiaţiilor ultraviolete", potrivit doctorului Ascension Riva, care a coordonat studiul, apărut în publicaţia Industrial and Engineering Chemistry.

Rezultatul acestei cercetări a reprezentat o surpriză, anterior considerându-se că hainele în culori deschise ar oferi o mai mare protecţie pentru că reflectă razele soarelui. Astfel, cele mai multe haine din garderoba de vară nu oferă suficientă protecţie solară.

Studii realizate anterior au arătat că materialele cu ţesătură rară, precum bumbacul gros, au un factor de protecţie împotriva ultravioletelor - UPF scăzut.

Cercetătorii spanioli au testat pe calculator gradele de protecţie oferite de culorile galben, roşu şi albastru, în diferite nuanţe, aplicate pe acelaşi tip de material. Materialele în culori mai închise sau mai intense absorbeau mai bine razele ultraviolete. Pe de altă parte, albastrul închis oferă cea mai bună protecţie.

Potrivit doctorului Riva, producătorii de haine ar putea folosi aceste informaţii pentru a crea articole vestimentare cu un mai mare grad de protecţie.

Specialiştii în cancerul de piele spun că oamenii pot testa simplu gradul de protecţie oferit de un articol vestimentar, ţinându-l la lumină. Dacă pot vedea prin ţesătură, în mod sigur vor fi expuşi ultravioletelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici