Rezistenţa la antibiotice, o pandemie tăcută. India se confruntă cu o pandemie de superbacterii rezistente la antibiotice

  • Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale, a securităţii alimentare şi a dezvoltării în prezent.
  • Un număr din ce în ce mai mare de infecţii - cum ar fi pneumonia, tuberculoza, gonoreea şi salmoneloza - devin mai greu de tratat, deoarece antibioticele folosite pentru a le trata devin mai puţin eficiente.
  • La Spitalul Kasturba din Maharashtra, un spital non-profit cu 1.000 de paturi din vestul Indiei, medicii se confruntă cu o epidemie de "superbacterii" rezistente la antibiotice.
  • Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile se modifică în timp şi devin rezistente la medicamentele care ar trebui să le învingă şi să vindece infecţiile pe care le provoacă.
1385 afișări
Imaginea articolului Rezistenţa la antibiotice, o pandemie tăcută. India se confruntă cu o pandemie de superbacterii rezistente la antibiotice

Rezistenţa la antibiotice, o pandemie tăcută. India se confruntă cu o pandemie de superbacterii rezistente la antibiotice

India este una dintre ţările cele mai afectate de ceea ce medicii numesc "rezistenţă antimicrobiană", numai infecţiile neonatale rezistente la antibiotice sunt responsabile de moartea a aproape 60.000 de nou-născuţi în fiecare an. Un nou raport guvernamental prezintă o imagine surprinzătoare a modului în care lucrurile se înrăutăţesc.
 
Testele efectuate la Spitalul Kasturba pentru a afla care antibiotic ar fi cel mai eficient în combaterea a cinci agenţi patogeni bacterieni principali au constatat că o serie de medicamente cheie erau abia eficiente.
 
Printre aceşti agenţi patogeni se numără E.coli (Escherichia coli), care se găseşte în mod obişnuit în intestinele oamenilor şi animalelor după consumul de alimente contaminate; Klebsiella pneumoniae, care poate infecta plămânii pentru a provoca pneumonie, precum şi sângele, tăieturi în piele şi mucoasa creierului pentru a provoca meningită; şi mortalul Staphylococcus aureus, o bacterie de origine alimentară care poate fi transmisă prin picături de aer sau aerosoli, potrivit BBC.
 
Medicii au descoperit că unele dintre principalele antibiotice au o eficacitate mai mică de 15% în tratarea infecţiilor cauzate de aceşti agenţi patogeni. Cea mai îngrijorătoare a fost apariţia agentului patogen multirezistent numit Acinetobacter baumannii, care atacă plămânii pacienţilor aflaţi sub asistenţă medicală în unităţile de terapie intensivă.
 
Un nou raport al Consiliului indian de cercetare medicală (ICMR) spune că rezistenţa la o clasă puternică de antibiotice numită carbapenem - aceasta învinge o serie de agenţi patogeni - a crescut cu până la 10% doar într-un singur an. Raportul colectează date privind rezistenţa la antibiotice de la până la 30 de spitale publice şi private în fiecare an.
 
Lucrurile sunt atât de îngrijorătoare încât doar 43% dintre infecţiile cu pneumonie cauzate de un agent patogen din India ar putea fi tratate cu prima linie de antibiotice, în scădere de la 65% în 2016, se arată în raportul ICMR.
 
Experţii în sănătate publică consideră că mulţi medici din India prescriu antibiotice fără discernământ.
 
Antibioticele, de exemplu, nu pot vindeca boli virale precum gripa sau răceala comună. Pacienţii cu dengue - o infecţie virală - şi malarie - cauzată de un parazit unicelular - primesc adesea antibiotice. Antibioticele continuă să fie prescrise pentru boli diareice şi infecţii ale căilor respiratorii superioare, pentru care au o valoare limitată.
 
Experţii consideră că India trebuie să investească mai mult şi să consolideze laboratoarele de diagnosticare, să producă mai mulţi medici specializaţi în boli infecţioase, să reducă infecţiile din spitale şi să instruiască medicii cu privire la utilizarea antibioticelor pe baza testelor pentru a face faţă ameninţării crescânde a superbacteriilor. În caz contrar, "rezistenţa la antibiotice are potenţialul de a lua forma unei pandemii în viitorul apropiat", avertizează Dr. Walia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici