Institutul Fundeni are două staţii noi de dializă cu câte 25 de locuri pentru copii şi adulţi

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat, miercuri, două staţii noi de dializă cu câte 25 de lcouri pentru copii şi adulţi, realizate în parteneriat public privat, sumele alocate pentru realizarea centrului depăşind 100.000 de euro, a declarat managerul unităţii sanitare, conf. dr. Carmen Orban.

422 afișări
Imaginea articolului Institutul Fundeni are două staţii noi de dializă cu câte 25 de locuri pentru copii şi adulţi

Institutul Fundeni are două staţii noi de dializă cu câte 25 de locuri pentru copii şi adulţi (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

"Este foarte important pentru dezvoltarea oricărui spital faptul că privatul nu ne consideră concurenţi, ci ne ajută. Noul centru de dializă va avea 25 de locuri pentru copii şi aproape la fel pentru adulţi. Atât cazarea, dar şi echipamentele şi staţia de dedurizare a apei sunt la cele mai înalte standarde", a explicat managerul.

Ea a susţinut că Institutul Fundeni trebuie să fie un centru de elită în care să se poată dezvolta medicina performantă.

Coordonatorul centrului pentru adulţi, prof. dr. Mihai Voiculescu, a spus că odată cu realizarea acestei unităţi şi-a văzut împlinit un vis, întrucât de miercuri, în noua unitate se poate investiga şi trata orice formă de nefrologie pentru orirce tip de bolnav cu boală renală sau renală cu comorbidităţi. El a precizat că în clinică sunt iniţiate anunal între 40 şi 60 de dialize la adulţi după care bolnavii continuă tratamentul în unităţile teritoriale. La Fundeni rămân la tratament numai cazurile grave, iar acestea sunt în jur de 24-26 de bolnavi cu probleme foarte grave.

La rândul lui, prof. Gheorghe Chiriac Babei a declarat că din 1992 când a început programul de dializă pentru copii la Fundeni au fost trataţi şi vindecaţi peste 300 de copii. "Raportat la statisticile internaţionale, stăm foarte bine. Mai mult, avem un caz, care poate fi premieră mondială, un copil care este dializat de la nouă luni, după un an şi jumătate de dializă a fost supus unui transplant de rinichi, primind o bucăţică din rinichiul mamei. Acum este foarte bine", a mai spus Babei.

Problema tratamentului pentru insuficienţa renală cronică a copilului mic este foarte delicată mai ales la micuţii sub trei ani, din cauza dimensiunilor foarte mici, a explicat profesorul.

Prin programul naţional de dializă, statul plăteşte tratamentul pentru 10.000 de bolnavi. Aceasta înseamnă aproape 60 de milioane de lei pe an, pentru că un pacient poate face 150 de proceduri pe an, iar o şedinţă costă casa 472 de lei, a declarat directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu.

Rata de creştere a cazurilor noi pe an este de 4 - 5% faţă de rata europeană unde este de 1%. Majoritatea procedurilor de dializă sunt realizate, în România, de către sistemul privat, a adăugat Ionescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici