Inteligenţa organoidă, o alternativă la inteligenţa artificială

  • În timp ce atenţia omenirii este îndreptată spre inteligenţa artificială, cercetătorii tocmai au anunţat un plan pentru a crea „inteligenţă organoidă” sau OI.
  • Ei plănuiesc să crească aglomerări de celule cerebrale numite organoizi şi să creeze tehnologie care ar permite să transforme organoizii în computere puternice şi eficiente.
  • Tehnologia este abia la început, dar are implicaţii pentru orice, inclusiv pentru diagnosticul neurologic
3269 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa organoidă, o alternativă la inteligenţa artificială

Sursa Foto - Wikipedia Commons/Midjourney

Inteligenţa Organoidă (OI) este un nou domeniu al bioinformaticii care vizează să creeze computere biologice folosind organoizi cerebrali umani.

Este diferită de inteligenţa artificială care este produsă de maşinării, roboţi şi computere cu limbaj de programare, precum şi de inteligenţa naturală, expusă de oameni şi de unele animale.

Organoizii cerebrali sunt grupuri de celule 3D ale creierului care sunt cultivate în laborator din celule stem.

Aceşti organoizi pot fi conectaţi la dispozitive electronice, sisteme de inteligenţă artificială sau de învăţare automată, pentru a îmbunătăţi viteza de calcul, puterea de procesare, eficienţa datelor şi capacităţile de stocare. 

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins coordonează un proiect ambiţios care vizează să dezvolte tehnologii de interfaţă computer-creier uman sau Inteligenţa Organoidă în următorii zece ani.

Acest proiect ridică însă numeroase probleme etice şi morale legate de utilizarea celulelor cerebrale umane şi de potenţialul impact asupra conştiinţei şi a drepturilor omului, potrivit Popular Mechanics

Proces de creare al unui organoid

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici