Internetul, somnul insuficient şi alcoolul - cauzele obezităţii la femei

Fetele şi femeile tinere care îşi petrec cea mai mare parte a timpului navigând pe internet, nu se odihnesc suficient sau consumă în mod regulat alcool sunt mai predispuse creşterii în greutate decât bărbaţii, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Pediatrics.

66 afișări
Imaginea articolului Internetul, somnul insuficient şi alcoolul - cauzele obezităţii la femei

Internetul, somnul insuficient şi alcoolul - cauzele obezităţii la femei

Cu cât timpul alocat navigării pe internet este mai mare, cu atât indicele de masă corporală (IMC) creşte, aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, în urma unui studiu care a durat un an şi la care au participat 5.036 de fete, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 21 de ani.

Femeile au oferit informaţii despre timpul liber petrecut pe internet, care a variat între 1 şi 5 ore, despre numărul de ore de somn - între 5 şi 9 ore - şi despre consumul de alcool, între 0 şi 2 sau chiar mai multe băuturi pe săptămână.

În majoritatea cazurilor studiate, cercetătorii au descoperit că pe măsură ce timpul dedicat internetului creşte, acelaşi lucru se întâmplă şi cu indicele de masă corporală, în special în rândul fetelor cu vârsta sub 18 ani.

Specialiştii au obervat aceleaşi consecinţe asupra greutăţii în cazul consumului regulat de alcool şi al lipsei de somn.

În privinţa somnului, specialiştii au observat că fetele care au dormit cinci ore sau chiar mai puţin au câştigat în greutate, spre deosebire de cele care s-au odihnit timp de opt ore.

Fetele care au consumat două sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână s-au îngrăşat, iar cele care au consumat cea mai mică cantitate şi-au menţinut greutatea.

Efectele timpului petrecut pe internet, consumul de alcool regulat sau lipsa somnului pot fi relativ lipsite de importanţă pe termen scurt, însă, pe termen lung, creşterea în greutate va deveni vizibilă, au declarat autorii studiului, coordonaţi de medicul Catherine S. Berkey, de la Brigham & Women's Hospital şi şi Şcoala medicală Harvard, din Boston.

Specialiştii avertizează că, în viitor, schimbările de greutate ar putea fi semnificative.

Aceştia au explicat că orele petrecute pe internet contribuie la modificarea greutăţii pentru că timpul dedicat activităţilor fizice este redus. Lipsa somnului afectează hormonii şi metabolismul astfel încât să favorizeze instalarea obezităţii, iar alcoolul conţine o cantitate destul de mare de calorii, au mai spus cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici