ISS: Astronauţii au încheiat cu succes prima ieşire orbitală din timpul misiunii Atlantis

Doi astronauţi de pe naveta Atlantis, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri, au încheiat cu succes, joi, prima dintre cele trei ieşiri orbitale programate în timpul actualei misiuni pe ISS.

16 afișări
Imaginea articolului ISS: Astronauţii au încheiat cu succes prima ieşire orbitală din timpul misiunii Atlantis

ISS: Astronauţii au încheiat cu succes prima ieşire orbitală din timpul misiunii Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mike Foreman şi Robert Satcher, cei doi astronauţi, şi-au încheiat misiunea, care a durat şase ore şi 37 de minute, joi, la ora 21.01 GMT.

"Au îndeplinit toate sarcinile cu două ore mai devreme decât a fost prevăzut", a indicat un comentator al televiziunii NASA, care a retransmis în direct misiunea.

Cei doi astronauţi au instalat o antenă de schimb pe ISS şi au realizat legăturile pentru conductele de amoniac de pe modulul american Unity. Amoniacul este utilizat pentru instalaţia de climatizare a avanpostului orbital. Astronauţii au lubrifiat mecanismul Mobile Base System al staţiei, o platformă exterioară mobilă de lucru şi stocare. Totodată, cei doi astronauţi au lubrifiat articulaţiile braţului robotizat al laboratorului japonez Kibo. Foreman şi Satcher au reinstalat Payload Attach System, o platformă pentru stocarea echipamentelor, situată pe ISS în partea vizibilă dinspre Terra.

În cele două ore care le-au mai rămas, Mike Foreman şi Robert Satcher au îndeplinit o sarcină programată pentru cea de-a doua ieşire orbitală, care va avea loc sâmbătă şi la care vor participa Foreman şi Randolph Bresnik.

Aceasta a fost a patra ieşire orbitală pentru Mike Foreman şi prima pentru Robert Satcher.

Aceasta a fost, de asemenea, a 134-a ieşire în spaţiu pentru asamblarea şi întreţinerea ISS. Ieşirile orbitale au totalizat 837 de ore şi 28 de minute. Construcţia ISS a început în 1998.

Naveta Atlantis a fost lansată din Florida, luni, pentru o misiune de 11 zile, a cincea şi, totodată, ultima din acest an pentru o navetă spaţială americană.

Această misiune, al cărei nume de cod este STS-129, a avut ca scop livrarea la bordul avanpostului orbital a 12 tone de materiale şi piese de schimb, care vor fi depozitate pe două platforme exterioare. Ele vor fi utilizate ulterior pentru a asigura buna funcţionare a ISS, după ce cele trei navete spaţiale americane vor fi scoase din circulaţie.

Printre materialele şi echipamentele transportate de Atlantis se află două giroscoape, necesare pentru stabilitatea staţiei, şi două rezervoare de azot, indispensabile pentru sistemul de climatizare.

Asamblarea ISS fiind aproape terminată, agenţia spaţială americană doreşte să trimită cât mai multe materiale şi piese de schimb la bordul ISS în timpul acestor ultime zboruri ale navetelor americane.

După misiunea Atlantis, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici