Japonia: Un telescop spaţial lansat în septembrie, pregătit pentru a monitoriza planetele

Un telescop spaţial japonez, primul din categoria sa, este pregătit să monitorizeze planetele din Sistemul Solar, la două luni şi jumătate după lansare, a anunţat marţi Agenţia de explorare spaţială japoneză (JAXA).

119 afișări
Imaginea articolului Japonia: Un telescop spaţial lansat în septembrie, pregătit pentru a monitoriza planetele

Japonia: Un telescop spaţial lansat în septembrie, pregătit pentru a monitoriza planetele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am putut să verificăm funcţiile telescopului Sprint-A (denumit şi Hisaki) şi intenţionăm să începem misiunea de măsurători ştiinţifice", se afirmă în comunicatul emis de JAXA.

Sprint-A este primul telescop spaţial dedicat observării mediului înconjurător al planetelor din Sistemul Solar (Venus, Marte şi Jupiter) de pe o orbită terestră ce fluctuează între 950 kilometri şi 1.150 kilometri.

JAXA a confirmat funcţionarea normală a sistemului de captare a radiaţiilor ultraviolete extreme, care nu pot fi observate de pe Terra.

Telescopul Hisaki a fost plasat pe orbita sa funcţională pe 15 septembrie, la o zi după lansarea realizată cu noua rachetă niponă Epsilon.

Epsilon, propulsat cu propergol solid, este cel mai recent propulsor creat de Japonia după racheta H-2A, de două ori mai mare şi de două ori mai costisitoare, inaugurată în 2001. Japonia a lansat şi o versiune mai puţin impunătoare, H-2B, care a efectuat o primă misiune în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici