Konstantin Feoktistov, unul dintre primii cosmonauţi sovietici, a murit

Konstantin Feoktistov, unul dintre primii cosmonauţi sovietici şi inginer spaţial de marcă, a murit la vârsta de 83 de ani, potrivit presei de duminică din Rusia.

85 afișări
Imaginea articolului Konstantin Feoktistov, unul dintre primii cosmonauţi sovietici, a murit

Konstantin Feoktistov, unul dintre primii cosmonauţi sovietici, a murit (Imagine: Ria Novosti)

Decesul său a fost confirmat de un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos pentru agenţia de presă Ria Novosti.

Născut în 1926, în oraşul Voronej (la 600 de kilometri la sud-est de Moscova), Feoktistov s-a diferenţiat de colegii săi cosmonauţi prin faptul că nu era nici militar, nici posesor al unui carnet de membru al Partidului Comunist, informează postul public Vesti pe site-ul său de internet. El a fost, de altfel, singurul non-membru al Partidului Comunist care a zburat în spaţiu din toată istoria URSS, precizează postul.

Rănit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Feoktistov a făcut studii la Universitatea tehnologică Bauman din Moscova, apoi a lucrat în mai multe laboratoare de studii ştiinţifice. A fost selecţionat ca astronaut în 1964.

În acelaşi an, el a participat la un zbor în trei la bordul capsulei Voskhod 1, primul zbor efectuat în grup şi fără combinezon spaţial.

Ulterior, până în 1990, Feoktistov a participat la conceperea capsulelor Soyuz, Progress şi a staţiilor spaţiale Saliut şi Mir.

Un crater de pe Lună îi poartă numele, la fel ca şi o şcoală din oraşul său natal, Voronej, precizează Vesti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici