Mai mult de jumătate dintre actualii bebeluşi vor atinge vârsta de 100 de ani

Dacă speranţa de viaţă medie a oamenilor va continua să crească în acelaşi ritm ca în ultimele două secole, mai mult de jumătate dintre bebeluşii care există în prezent în ţările dezvoltate îşi vor putea celebra centenarul având o stare a sănătăţii bună.

20 afișări
Imaginea articolului Mai mult de jumătate dintre actualii bebeluşi vor atinge vârsta de 100 de ani

Mai mult de jumătate dintre actualii bebeluşi vor atinge vârsta de 100 de ani

Potrivit unui studiu realizat de profesorul Kaare Christensen de la Universitatea Odense din Danemarca, publicat în revista Lancet, în secolul al XX-lea, creşterea speranţei de viaţă a fost de aproximativ 30 de ani, în Europa Occidentală, America de Nord şi în Australia, sau chiar puţin mai mare în Japonia, Spania şi Italia.

În 1950, probabilitatea de a trăi până la 90 de ani pentru persoanele în vârstă de 80 de ani era de 15-16% pentru femei şi de 12% pentru bărbaţi. În 2002, ea a ajuns la 37%, respectiv 25%. În Japonia, ţara în care oamenii au cea mai mare speranţă de viaţă medie, acest procent a depăşit pragul de 50% pentru femei.

Ţinând cont şi de rata mortalităţii, trei sferturi dintre bebeluşii născuţi în perioada actuală în ţările dezvoltate vor putea trăi cel puţin 75 de ani, chiar dacă starea de sănătate ale populaţiei, la nivel general, nu se ameliorează. În condiţiile în care starea de sănătate a populaţiei se ameliorează în acelaşi ritm ca în cursul ultimelor două secole, cei mai mulţi dintre aceşti bebeluşi vor putea atinge vârsta de 100 de ani.

Cercetătorii au concluzionat, totodată, că handicapurile - fizice, psihice - din viaţa curentă vor deveni tot mai mici.

Patru studii efectuate în Franţa au relevat faptul că anii de viaţă "câştigaţi" în cursul ultimelor decenii sunt de "dificultate moderată" şi nu "severă".

Mai rămâne de rezolvat problema economică şi a îmbătrânirii populaţiei. În 1965, în Germania, la 100 de persoane cu vârstele cuprinse între 15 şi 64 de ani existau alte 16 persoane în vârstă de peste 65 de ani. Numărul acestora va ajunge la 60 în 2056.

Multe ţări intenţionează să ridice pragul vârstei de pensionare. Dacă persoanele în vârstă lucrează cu jumătate de normă, aşa cum par că îşi doresc cele mai multe dintre ele, acest lucru ar duce la reducerea numărului de ore de muncă pe săptămână în cazul tinerilor.

Astfel, "secolul al XXI-lea ar putea fi cel al redistribuirii muncii" între segmentele de vârstă ale populaţiei, au remarcat autorii acestui studiu, estimând că "săptămânile de lucru mai scurte, de-a lungul întregii vieţi active, în ţările în care în prezent se lucrează foarte mult, ar putea contribui la creşterea speranţei de viaţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici