Mamele pot transmite cancerul bebeluşilor lor în timpul sarcinii

Mamele suferind de cancer pot transmite această maladie bebeluşilor lor nenăscuţi, deoarece celulele canceroase din fluxul sangvin matern sunt capabile să treacă în cel al bebeluşilor lor, potrivit unui studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează bbc.co.uk.

160 afișări
Imaginea articolului Mamele pot transmite cancerul bebeluşilor lor în timpul sarcinii

Mamele pot transmite cancerul bebeluşilor lor în timpul sarcinii (Imagine: Mediafax Foto)

Sunt foarte rare cazurile în care o mamă şi copilul ei suferă de acelaşi tip de cancer, însă, în teorie, sistemul imunitar al bebeluşului ar trebui să blocheze cancerul.

În orice caz, un studiu britanic a demonstrat că celulele care au cauzat declanşarea leucemiei la un copil nu puteau să provină decât de la mama acelui copil.

Oamenii de ştiinţă s-au întrebat de peste 100 de ani dacă o mamă poate să îşi "infecteze" copilul nenăscut cu această maladie. În teorie, orice celulă canceroasă care reuşeşte să treacă de placenta mamei şi să ajungă în fluxul sangvin al bebeluşului ar trebui să fie identificată şi distrusă imediat de sistemul imunitar al copilului.

Cu toate acestea, s-au raportat 17 cazuri în care mama şi bebeluşul par să sufere de acelaşi tip de cancer - de obicei este vorba de leucemie sau de melanom.

Cel mai recent studiu s-a concentrat asupra unei mame japoneze şi a copilului ei, ambii suferind de leucemie.

Cercetătorii au folosit o tehnică avansată de amprentare genetică, pentru a dovedi că celulele canceroase descoperite în organismul bebeluşului proveneau din cel al mamei sale. Studiul a demonstrat că aceste celule leucemice ale ambilor pacienţi conţineau o genă canceroasă mutantă identică.

Oamenii de ştiinţă au examinat apoi felul în care celulele canceroase au neutralizat sistemul imunitar al bebeluşului. Ei au aflat astfel că celulelor canceroase le lipsea un mic fragment de ADN care le acordă fiecărei celule o identitate moleculară specifică.

Fără această identitate moleculară, sistemul imunitar al bebeluşului nu a putut să recunoască aceste celule ca fiind străine şi din acest motiv nu s-a activat pentru a le ataca.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institute of Cancer Research din Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici