Marte: Gheaţă descoperită la jumătatea distanţei dintre ecuator şi polul nord

Gheaţă cu un grad de puritate mare a fost descoperită în premieră la suprafaţa solului lui Marte, în cratere recent formate în urma impactului cu meteoriţi, la jumătatea distanţei dintre ecuator şi polul nord al planetei roşii, au anunţat specialiştii NASA.

252 afișări
Imaginea articolului Marte: Gheaţă descoperită la jumătatea distanţei dintre ecuator şi polul nord

Planeta Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştiam că există gheaţă în subsolul lui Marte, la latitudini mari, dar am descoperit recent gheaţă şi mai aproape de ecuator", a declarat Shane Byrne, de la Universitatea din Arizona (SUA), unul dintre membrii echipei de cercetători.

Specialiştii au făcut descoperirea analizând datele transmise de o cameră video de înaltă definiţie aflată la bordul sondei americane Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), situată pe orbita lui Marte.

"O altă descoperire surprinzătoare este faptul că gheaţa găsită pe fundul acestor cratere - apărute în urma recentelor coliziuni cu meteoriţi - are o puritate foarte mare", a adăugat cercetătorul, explicând că, până recent, se credea că în aceste zone gheaţa este amestecată cel puţin în proporţie de 50% cu fragmente de roci.

Însă gheaţa descoperită în aceste zone are o puritate de circa 99%, a explicat Shane Byrne.

Utilizând mai multe instrumente aflate la bordul MRO, autorii descoperirii au putut detecta şi confirma gradul mare de puritate al gheţurilor foarte strălucitoare găsite pe fundul noilor cratere, cu o adâncime ce variază de la 45 la 240 de centimetri, existente în cel puţin cinci locuri diferite pe Marte.

Descoperirile cercetătorilor NASA au fost prezentate într-un studiu publicat în revista Science.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici