Mecanismul prin care grăsimile contribuie la declanşarea diabetului, descoperit de cercetători

Cercetătorii americani au descoperit mecanismul prin care grăsimile din alimentaţie contribuie la declanşarea diabetului de tipul II, acest lucru fiind un pas înainte în conceperea unui tratament pentru această boală ce afectează din ce în ce mai mulţi oameni la nivel mondial, informează Daily Mail.

1159 afișări
Imaginea articolului Mecanismul prin care grăsimile contribuie la declanşarea diabetului, descoperit de cercetători

Mecanismul prin care grăsimile contribuie la declanşarea diabetului, descoperit de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unui studiu realizat pe şoareci şi oameni, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de grăsimi în organism afectează modul de funcţionare a două proteine cheie care au rol în dezvoltarea diabetului.

Proteinele FOXA2 şi HNF1A activează o enzimă din pancreas, care, în cazul oamenilor sănătoşi, previne dezvoltarea diabetului. Dacă aceste proteine nu mai funcţionează, enzima este blocată, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulină din pancreas de a regla nivelurile de zahăr din sânge. În absenţa acestui mecanism, nivelul de zahăr din sânge nu poate fi reglat în mod corespunzător.

Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat că această descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimună.

La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulţi sunt bolnavi de diabet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici