Medicament care elimină celulele suşă canceroase

Un medicament numit Salinomycine, care combate eficient celulele suşă vinovate de răspândirea tumorilor canceroase maligne, rezistente la tratamentele convenţionale, a fost creat de o echipă de cercetători americani.

90 afișări
Imaginea articolului Medicament care elimină celulele suşă canceroase

Medicament care elimină celulele suşă canceroase (Imagine: Mediafax Foto)

Specialişti americani, provenind de la mai multe institute de cercetare, au publicat rezultatele acestui studiu, efectuat pe şoareci, în revista de specialitate Cell.

"Avem tot mai multe dovezi că celulele suşă canceroase sunt la originea rezistenţei dovedite de numeroase tumori maligne" în faţa tratamentelor actuale, a declarat Robert Weinberg, cercetător la Whitehead Institute for Biomedical Research, coautor al studiului.

Celulele suşă canceroase sunt componente puţin numeroase, dar extrem de agresive ale tumorilor. Ele provoacă răspândirea tumorilor în organism şi nu sunt afectate de chimioterapie sau radioterapie. De fapt, ele constituie ţinta privilegiată a medicilor, care încearcă obţinerea unor tratamente eficiente împotriva reapariţiei cancerului.

"Foarte multe tratamente elimină cea mai mare parte a tumorii, dar aceasta reapare la puţin timp după aceea", a explicat un alt autor al studiului, Eric Lander, directorul Broad Institute, ale cărui laboratoare se află la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi la Universitatea Harvard.

După ce au testat peste 16.000 de produse, cercetătorii au descoperit că medicamentul Salinomycine are proprietatea de a ataca în mod eficient, cu efecte pe termen lung, celulele suşă canceroase.

În cazul cancerului mamar, acest medicament permite reducerea de 100 de ori a numărului celulelor suşă canceroase, comparativ cu tratamentul bazat pe Paclitaxel, o moleculă folosită în mod uzual în tratarea acestei boli.

La şoareci, medicamentul Salinomycine a permis stoparea propagării noilor tumori şi a dezvoltării celor existente deja în organism.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit modul în care acţionează medicamentul Salinomcyne. O serie de teste suplimentare sunt necesare, înainte de a putea recomanda acest medicament pacienţilor umani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici