Meditaţia poate să îi ajute pe bolnavii de cancer

Un program "importat" din Statele Unite este tot mai des utilizat în Europa pentru tratarea anxietăţii şi a depresiei şi tot mai mulţi medici îl propun pacienţilor care suferă de diverse tipuri de cancer.

954 afișări
Imaginea articolului Meditaţia poate să îi ajute pe bolnavii de cancer

Meditaţia poate să îi ajute pe bolnavii de cancer (Imagine: Shutterstock)

Vindecarea în prezenţa "conştiinţei depline". Termenul poate să îi facă pe mulţi să zâmbească. Cu toate acestea, este vorba de o abordare terapeutică de acum recunoscută şi tot mai mult practicată în lumea întreagă începând din anii '80. Un studiu american recent a evaluat această tehnică pe femeile suferind de cancer mamar. Obiectivul cercetătorilor a fost de a observa impactul acestei tehnici asupra mai multor parametri fiziologici şi psihologici care indică nivelul stresului. Nu este primul studiu de acest tip, întrucât literatura ştiinţifică devine tot mai consistentă atunci când este vorba de această terapie şi de măsurarea efectului ei asupra anxietăţii, a durerii sau a depresiei, inclusiv în cazul pacienţilor suferind de cancer, informează lefigaro.fr.

O practică confidenţială în Franţa

Tehnica se bazează pe meditaţie, inspirată în special de filosofia budistă şi asociată cu o serie de exerciţii fizice, precum yoga. Aproape 250 de spitale americane propun acest tip de program. Metoda este practicată şi în Franţa, dar de o manieră mult mai confidenţială. Doctorul Claude Penet, psihiatru la Châteauroux şi fondator al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Mindfulness-ului (conştiinţa deplină, n.r.), o foloseşte de mai mulţi ani pentru a trata depresiile cronice şi tulburările de anxietate şi, de curând, pe grupuri de pacienţi suferind de cancer. Această formă de terapie este practicată însă şi în spitale.

Medicul Christophe André este considerat "pionierul" acestei practici în Franţa, pe care a introdus-o la spitalul Sainte-Anne din Paris. "Pacienţii lucrează asupra respiraţiei lor, gândurilor lor, capacităţii lor de a se concentra dar se întreabă şi despre motivele care au declanşat revenirea bolii şi se gândesc la starea de spirit pe care o au în faţa bolii. Folosim meditaţia în slujba vindecării", a declarat Claude Penet. Asociaţia sa include de acum 70 de membri care exersează în Franţa, Belgia şi în Elveţia, inclusiv psihiatri, psihologi şi alţi profesionişti din domeniul medical. "Tehnica este interesantă", afirmă Sarah Dauchy, psihiatru şi preşedintă a Societăţii franceze de psiho-oncologie. "Ea este bine descrisă, bine încadrată şi bine practicată. Însă ea trebuie încă să fie validată prin studii riguroase, realizate pe grupuri mai mari de pacienţi şi pe grupuri de control active. Cele mai multe studii compară rezultatele obţinute prin implementarea acestui program cu rezultatele obţinute atunci când nu se face nimic. Însă, activităţi diverse pot avea beneficii asupra anxietăţii şi asupra stresului pacienţilor", a adăugat Sarah Dauchy.

Dovezi care trebuie aduse

Un studiu american recent a monitorizat 32 de femei, din care doar jumătate au urmat programul Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), implementat pentru reducerea stresului prin tehnica conştiinţei depline. Aceste femei au asistat la şedinţe săptămânale de peste două ore, timp de opt săptămâni, practicând în paralel şi exerciţii la domiciliu. Rezultatele au evidenţiat anumite beneficii asupra tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, însă pe termen scurt - în cele mai multe cazuri, efectele s-au menţinut mai puţin de o lună.

Până în prezent, validarea ştiinţifică a acestei tehnici rămâne deci limitată, dar un fascicul de elemente concordă în favoarea unui interes medical pronunţat pentru anumiţi pacienţi care prezintă simptome de anxietate, durere şi oboseală. "Rezultatele depind de exemplu de intensitatea simptomelor, de motivaţia şi de vârsta pacienţilor", a declarat Marion Barrault, psiholog la Institutul oncologic Bergonié din Bordeaux. "Indiferent de ce va urma, aceste baze ştiinţifice au adus rigoare demersului nostru. În urmă cu câţiva ani, nu se putea propune bolnavilor de cancer tehnica meditaţiei în cadrul unui tratament autorizat. Părea puţin cam folcloric. De acum însă avem argumente", a concluzionat Claude Penet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici