Menopauza timpurie dublează riscul de maladii cardiace

Femeile care se confruntă timpuriu cu primele simptome ale menopauzei, înaintea vârstei de 46 de ani, prezintă un risc dublu de declanşare a maladiilor cardiace şi a atacurilor vasculare, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetătorii americani.

163 afișări
Imaginea articolului Menopauza timpurie dublează riscul de maladii cardiace

Menopauza timpurie dublează riscul de maladii cardiace (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Riscul a fost acelaşi şi în cazul femeilor care au urmat terapii hormonale înlocuitoare, prescrise de medicii lor pentru a preveni declanşarea maladiilor cardiace, au precizat cercetătorii americani, în cadrul unei conferinţe organizate de Endocrine Society, luni, în oraşul american San Diego.

"Este important de ştiut că menopauza timpurie reprezintă un factor potenţial de risc pentru maladiile cardiovasculare, principala cauză de deces pentru femeile din Statele Unite ale Americii", a declarat medicul Melissa Wellons de la Universitatea Alabama din oraşul american Birmingham, coordonatoarea studiului.

"Ele pot face însă anumite eforturi pentru a-şi îmbunătăţi factorii de risc modificabili, precum concentraţia de colesterol şi presiunea arterială, prin practicarea unor exerciţii fizice şi printr-o alimentaţie sănătoasă", a adăugat Wellons.

În opinia autoarei studiului, medicii ar trebui să le întrebe pe toate pacientele lor despre vârsta la care acestea au cunoscut primele simptome ale menopauzei. Vârsta medie de instalare a menopauzei este de 51 de ani.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 2.500 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani. Aproape 28% dintre acestea au raportat simptome de menopauză timpurie; 448 dintre aceste voluntare (18%) au avut o menopauză considerată normală, iar 10% dintre ele au ajuns în mod forţat la menopauză, în urma unor operaţii de extirpare a ovarelor.

Niciuna dintre voluntare nu a suferit infarcte, atacuri cerebrale, anghină pectorală şi intervenţii de tipul bypass înainte împlinirii vârstei de 55 de ani.

Însă după această vârstă, femeile afectate de menopauza timpurie, declanşată înainte de vârsta de 46 de ani, au fost mult mai expuse în faţa acelor afecţiuni, riscul de declanşare a maladiilor amintite fiind de peste două ori mai mare (6%) comparativ cu femeile cu o menopauză considerată normală (2,6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici