Ministerul Sănătăţii va lansa de la 1 iulie screeningul prenatal, se previn naşterile premature

Directorul Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti a anunţat că Ministerul Sănătăţii va lansa la nivel naţional, de la 1 iulie, screeningul prenatal, pentru luarea în evidenţă a gravidelor, astfel încât să fie prevenite naşterile premature, transmite corespondentul MEDIAFAX.

562 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii va lansa de la 1 iulie screeningul prenatal, se previn naşterile premature

Ministerul Sănătăţii va lansa de la 1 iulie screeningul prenatal, se previn naşterile premature

Directorul Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, Nicolae Suciu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a realizat că mama şi copilul trebuie să fie o prioritate naţională de asistenţă medicală.

“Ministerul Sănătăţii a realizat că mama şi copilul trebuie să fie o prioritate naţională de asistenţă medicală. În acest sens, doreşte ca, până în 30 iunie, să definitiveze normele metodologice şi să se lanseze, de la 1 iulie, la nivel naţional, screeningul prenatal pentru identificarea grupurilor de risc cu malformaţii genetice şi prevenirea naşterilor premature. Vor fi şi screeninguri privind hipoacuzia, retinopatia şi tratamentul la prematuri şi alimentaţia sănătoasă pentru copiii între 1-6 ani. Dacă reuşim să aducem gravide în primul trimestru de sarcină pentru a fi luate în evidenţă la medicul de familie, se poate da o previziune privind naşterea prematură”, a spus Suciu.

Acesta a avertizat asupra unor date “îngrijorătoare” la nivel naţional în ceea ce priveşte natalitatea şi situaţia gravidelor din România.

„Faţă de 1930, când erau înregistraţi 35 de născuţi vii la mia de locuitori, în anul 2014 avem 8,3 născuţi vii (185.785 copii), menţinându-se deficitul negativ. Din total, un sfert din femei au născut fără să fi mers vreodată la un consult, astfel că peste 41.000 de gravide au născut fără nicio consultaţie prenatală. Media naşterilor premature este dublă faţă de ţările din UE, trebuie făcut ceva”, a spus acesta.

Suciu a spus că se înregistrează foarte multe naşteri la minore sub 15 ani, în 2014 fiind constatate un număr de 662 de astfel de cazuri.

„De asemenea, au fost înregistrate 17.933 de naşteri la mame cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Aceste mame nu şi-au terminat ciclul de educaţie. Ce capacităţi maternale au, când ele nu şi-au terminat ciclul de formare? Ar trebui ne dea de gândit aceste aspecte, indiferent de exemplele etnice, cifrele sunt îngrijorătoare”, a precizat directorul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti.

Nicolae Suciu a participat, vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, la prezentarea programului „Mama şi copilul” al Ministerului Sănătăţii, care prevede dotarea unităţilor spitaliceşti din ţară cu 597 de incubatoare, valoarea investiţiei fiind de 33 de milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici