Misterul "Ţarului cu Masca de Fier" a fost descifrat

Osemintele unui ţar rus care şi-a petrecut viaţa în închisoare, după ce a fost detronat pe când era copil, au fost descoperite de arheologi, care precizează că au descifrat, astfel, un mister vechi de câteva secole.

149 afișări
Imaginea articolului Misterul "Ţarului cu Masca de Fier" a fost descifrat

Misterul "Ţarului cu Masca de Fier" a fost descifrat (Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

"Am descoperit rămăşiţele ţarului rus Ivan Antonovici, sau Ivan al VI-lea, al cărui mormânt era necunoscut până acum", a anunţat Anatoli Karanin, organizatorul unei expediţii ştiinţifice în regiunea Arkhangelsk din nordul Rusiei, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Ivan al VI-lea, denumit "omul cu Masca de Fier", după imaginea unuia dintre cei mai renumiţi prizonieri din Franţa secolului al XVII-lea, a fost ţarul Rusiei între 1740 şi 1741, înainte de a fi înlăturat de către rivalii săi din dinastia Romanovilor.

Ivan al VI-lea a fost asasinat la vârsta de 23 de ani de către paznicii închisorii, în timpul unei operaţiuni organizate de prietenii săi care au încercat să îl elibereze pe ţar din acea închisoare de maximă securitate din Sankt Petersburg. Rămăşiţele sale pământeşti nu au fost niciodată descoperite.

Arheologii, coordonaţi de Anatoli Karanin, au descoperit un "sicriu bizar" din lemn în apropiere de o biserică din Kholmogory, un oraş din regiunea Arkhangelsk, cu ocazia unor cercetări arheologice întreprinse pentru a descoperi rămăşiţele pământeşti ale tatălui lui Ivan al VI-lea.

În cele din urmă, experţii au realizat că scheletul aparţinea unei "persoane mult mai tinere", a cărui vârstă corespundea cu cea a ţarului Ivan al VI-lea.

Scheletul prezenta urmele lăsate de lovitura unui cuţit de acelaşi tip cu acela care l-a ucis pe ţar.

Anatoli Karanin, care locuieşte în Arkhangelsk şi este proprietarul unei societăţi de echipamente de securitate, a declarat că nu îşi permite din punct de vedere financiar să facă teste ADN după această descoperire: "Nu putem să continuăm singuri această operaţiune".

Pentru efectuarea testelor ADN va fi nevoie de exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale rudelor tânărului ţar rus, ce sunt înhumate în Danemarca.

Născut în 1740, Ivan al VI-lea a fost proclamat ţar la vârsta de doar două luni, după moartea împărătesei Anna Ivanovna. Copilul-împărat a fost repede destituit de către Elisabeta, fiica ţarului Petru cel Mare, şi de partizanii acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici