Moartea este o experienţă mai ”plăcută” decât îşi închipuie majoritatea oamenilor

Moartea reprezintă o experienţă mai pozitivă decat îşi pot imagina oamenii, pretind mai mulţi psihologi, potrivit Independent.

5863 afișări
Imaginea articolului Moartea este o experienţă mai ”plăcută” decât îşi închipuie majoritatea oamenilor

Moartea este o experienţă mai ”plăcută” decât îşi închipuie majoritatea oamenilor

Un sondaj recent al celor de la YouGov a constatat că 68% dintre oamenii din Marea Britanie se tem de moarte. Cu toate acestea, potrivit autorilor unui nou studiu, moartea este "mai puţin tristă şi terifiantă - şi mai fericită" decât s-a crezut până acum.

Pentru studiul efectuat, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au analizat blogurile deţinute de pacienţi cu boli terminale (cancer şi scleroză) şi textele prizonierilor care au primit pedeapsa cu moartea din Texas, scrie Independent.

Emoţiile exprimate în aceste cazuri nu erau de singurătate şi anxietate ci, în realitate, erau "pline de dragoste, de conexiune socială şi sens", au spus aceştia.

Studiul, publicat în revista Psychological Science, a comparat cuvintele reale ale celor morţi cu texte similare ale voluntarilor cărora li s-a cerut să-şi imagineze că mai au doar câteva luni de trăit, potrivit Independent.

Kurt Gray, asistent profesor, şi colegii săi, au folosit algoritmi pentru a scana ambele grupuri de postări cu scopul de a căuta cuvinte asociate emoţiilor pozitive şi negative.

Ei au descoperit că, pe măsură ce moartea se apropia, cuvintele folosite au devenit mai pozitive, cu un accent sporit pe teme semnificative precum familia şi religia.

"Când ne imaginăm emoţiile pe măsură ce ne apropiem de moarte, ne gândim mai ales la tristeţe şi teroare", a spus Gray. 

"În imaginaţia noastră, moartea este singură şi lipsită de sens, dar postările de pe blog ale pacienţilor bolnavi şi ultimele cuvinte ale deţinuţilor sunt pline de iubire, legătură cu cei apropiaţi şi sens".

O postare analizată în cadrul studiului menţiona: "Sunt înconjurat aici de atât de multă dragoste şi grijă, mă simt pregătit pentru următorul pas”.

"Nu am niciun regret - am avut o viata plină, am atins şi am fost atins de minunata mea familie şi de prieteni. Deci, dacă asta este lecţia finală pentru mine, dragostea este darul final - dragostea şi onestitatea ".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici