Moştenirea genetică, factorul cheie în apariţia cancerului mamar

Femeile care au în familiile lor rude bolnave de cancer mamar şi care nu prezintă cele două mutaţii genetice responsabile de regulă de declanşarea acestei maladii, sunt totuşi expuse unui risc foarte mare de îmbolnăvire, potrivit unui studiu al cercetătorilor canadieni.

23 afișări
Imaginea articolului Moştenirea genetică, factorul cheie în apariţia cancerului mamar

Moştenirea genetică, factorul cheie în apariţia cancerului mamar

Studiul a fost prezentat în cadrul unei reuniuni organizată de American Association for Cancer Research şi a fost coordonat de Steven Narod de la Universitatea din Toronto.

Femeile care au în familie astfel de precedente sunt de patru ori mai expuse riscului de a se îmbolnăvi şi ele de cancer mamar, iar "acest risc poate să ajungă până la procentul de 40% din totalitatea cazurilor", a declarat Narod.

"Când ai de-a face cu un risc atât de mare, trebuie să te gândeşti neapărat la măsurile preventive", a adăugat cercetătorul canadian. Aceste măsuri preventive includ rezonanţa magnetică MRI, examinarea mamară, precum şi unele analize a tumorilor mamare mai amănunţite decât mamografiile.

Studiul a fost efectuat pe 1.492 de femei canadience, cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu prezentau niciuna din cele două mutaţii genetice considerate responsabile de declanşarea maladiei, BRCA1 şi BRCA2. Aceste femei proveneau din familii în care au fost înregistrate cazuri de cancer mamar - ori două sau mai multe cazuri de cancer mamar în rândul rudelor apropiate mai tinere de 50 de ani, ori cel puţin trei cazuri de cancer mamar în rândul rudelor de orice vârstă.

Cele mai multe dintre femeile testate pentru depistarea genelor BRCA1 şi BRCA2 nu prezintă aceste variaţii genetice. Chiar dacă cele două gene sunt asociate şi cu un risc sporit de declanşare a cancerului ovarian, femeile din acest grup de studiu nu au prezentat nicio predispoziţie pentru această formă de boală.

Riscul de apariţie a cancerului mamar în cazul femeilor din grupul de studiu este comparabil cu riscul de 80% de îmbolnăvire existent pe toată duraţa vieţii a pacientelor care prezintă mutaţiile genetice BRCA1 şi BRCA2. Această probabilitate de îmbolnăvire este mult mai ridicată în cazul femeilor cu origini evreieşti din ritul Aşkenazi sau din estul Europei.

În fiecare an, cancerul mamar ucide aproximativ 465.000 de femei în lumea întreagă şi 1,3 noi cazuri sunt depistate, potrivit datelor prezentate de American Cancer Society.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici