Narcisele şi ghioceii ar putea trata depresia

Narcisele şi ghioceii ar putea trata depresia, întrucât anumiţi compuşi extraşi din aceste flori au capacitatea de a trece de bariera hematoencelafică, mecanismul de protecţie al creierului.

594 afișări
Imaginea articolului Narcisele şi ghioceii ar putea trata depresia

Narcisele şi ghioceii ar putea trata depresia - studiu (Imagine: Alexandru Solomon / MediafaxFoto)

Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumiţi compuşi extraşi din speciile de ghiocei şi narcise din Africa de Sud au capacitatea de a trece de bariera hematoencefalică, care protejează creierul de infecţii, informează Daily Mail.

Această barieră reprezintă o problemă majoră pentru medicii care tratează bolile cerebrale, inclusiv depresia, întrucât ea conţine anumite proteine care nu permit medicamentelor să ajungă la creier.

Savanţii consideră că nouă din zece compuşi cunoscuţi nu reuşesc să treacă de această barieră.

Profesorul Birger Brodin, de la Universitatea din Copenhaga, coordonatorul studiului, a descoperit faptul că anumiţi compuşi extraşi din florile varietăţilor sud-africane de Crinum şi Cyrtanthus reuşesc să treacă de bariera hematoencefalică.

Ei ar putea fi folosiţi în viitor pentru a transporta medicamente până la nivelul creierului.

Studiul a fost publicat în revista medicală Journal of Pharmacy and Pharmacology.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici