NASA: Noul modul de la bordul ISS se va numi Tranquillity

NASA a decis ca numele noului modul locuibil de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) să fie Tranquillity, preferându-l în defavoarea numelui actorului de televiziune Steven Colbert, deşi acesta ieşise pe primul loc în sondajul organizat de NASA.

39 afișări
Imaginea articolului NASA: Noul modul de la bordul ISS se va numi Tranquillity

NASA: Noul modul de la bordul ISS se va numi Tranquillity

Astronautul Sunita L. Williams, invitată la emisiunea "The Colbert Report", difuzată de canalul TV Comedy Central, a declarat că NASA a decis ca noul modul locuibil să poarte numele Tranquillty, în loc de Colbert, declarat câştigător în urma sondajului online organizat de NASA.

Deşi Colbert s-a plasat pe prima poziţie a acestui sondaj, directorii agenţiei spaţiale americane au făcut totuşi o concesie. Ei au acordat numele de "Combined Operational Load-Bearing External Resistance Treadmill" (COLBERT) exerciţiilor fizice - un nume pompos pentru banalele exerciţii de alergare pe pista de alergare - care sunt vitale pentru menţinerea tonusului la bordul ISS.

"Numele tău va fi într-un loc foarte important din spaţiu", a explicat Sunita L. Williams, în timpul emisiunii de televiziune prezentată de Stephen Colbert. "În fiecare zi cineva va trebui să sară pe COLBERT", a glumit fostul astronaut.

Iniţial, actorul american părea destul de supărat de decizia oficialilor NASA, dar apoi s-a împăcat cu această idee şi a început să glumească: "Alergând pe pista de alergare se poate alimenta cu energie Staţia Spaţială?"

"Nu chiar", a răspuns Williams, care a deţinut funcţia de inginer de zbor la bordul ISS.

NASA, în încercarea de a menţine viu interesul publicului pentru ISS, un proiect internaţional în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, a organizat un concurs online pentru a găsi un nume care să se potrivească modulului Node 3, cel mai nou modul spaţial de la bordul ISS, echipat cu sisteme pentru întreţinerea vieţii în spaţiu.

Stephen Colbert, care parodiază în emisiunea lui de televiziune un comentator politic conservator, a organizat o adevărată campanie, rugându-i pe toţi telespectatorii săi să voteze pentru numele său. În cele din urmă, el a fost declarat câştigătorul acestui sondaj, după ce a obţinut 230.539 de voturi, comparativ cu propunerea "Serenity", a responsabililor NASA, care a obţinut doar 40.000 de voturi.

Regulile acestui concurs stipulau totuşi faptul că NASA îşi rezervă dreptul final de a decide singură în privinţa numelui modulului Node 3, dar în martie, Chaka Fattah, reprezentând statul Pennysilvania din partea Partidului Democrat, a cerut oficialilor NASA să dea dovadă de democraţie şi să accepte numele declarat învingător în acel sondaj - COLBERT.

La finalul emisiunii, Stephen Colbert a acceptat decizia NASA cu zâmbetul pe buze şi o strângere amicală de mână, mulţumindu-le lui Sunita L. Williams şi membrilor NASA că au participat la acest eveniment distractiv, alături de el şi de fanii săi.

Nu a fost prima încercare a lui Stephen Colbert de a-şi pune numele pe o porţiune dintr-o proprietate publică. În 2006, el a participat la un al vot public, organizat pentru denumirea unui pod din Budapesta. Şi atunci a pierdut, deoarece legislaţia din Ungaria prevede că persoana care acordă numele podurilor în această ţară trebuie să vorbească fluent limba maghiară şi, mai ales, să fie decedată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici