Nivelul de acizi graşi din creier, asociat cu dezvoltarea maladiei Alzheimer

Controlul nivelului de acizi graşi din creier poate să conducă la tratarea maladiei Alzheimer, conform unui studiu american publicat recent în revista Nature Neuroscience, informează BBC News Online.

84 afișări
Imaginea articolului Nivelul de acizi graşi din creier, asociat cu dezvoltarea maladiei Alzheimer

Nivelul de acizi graşi din creier, asociat cu dezvoltarea maladiei Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto)

Testele efectuate pe şoareci au demonstrat faptul că, prin scăderea nivelului de acizi graşi, se diminuează problemele de memorie şi schimbările comportamentale ale acestor animale.

Cercetătorii americani au stabilit şi că nivelul acizilor graşi din creier poate fi controlat în prezent prin dietă sau prin medicamente.

Oamenii de ştiinţă de la Gladstone Institute of Neurological Disease şi de la Universitatea California au comparat concentraţia de acizi graşi din creierul unor şoareci sănătoşi cu aceea prezentă în creierul unor şoareci care, în urma unor terapii genetice, prezentau simptomele maladiei Alzheimer.

Ei au descoperit o concentraţie net superioară a unui acid gras, denumit acid arachidonic, în creierul şoarecilor suferind de Alzheimer. Acest acid este produs de enzima PLA2.

Folosind din nou terapiile genetice, cercetătorii au descoperit că o reducere, chiar şi parţială, a cantităţii de enzimă PLA2 a stopat procesul de deteriorare a memoriei.

Doctorul Rene Sanchez-Mejia a declarat că un nivel crescut de acid arachidonic, prezent în hipocampus, centrul memoriei grav afectat în cazul pacienţilor suferinzi de Alzheimer, stimulează în exces celulele nervoase, în timp ce o cantitate scăzută din această substanţă permite funcţionarea lor normală.

Rebecca Wood, preşedintele al Alzheimer's Research Trust din Marea Britanie, a declarat că această descoperire îndeamnă comunitatea medicală la un optimism moderat, deoarece chiar dacă nivelul acizilor graşi poate fi controlat deja în prezent prin dietă şi medicamente, studiul american nu prezintă totuşi nicio garanţie că aceste concluzii pot fi aplicate şi la oameni, fiind necesare cercetări aprofundate.

În prezent, aproximativ 700.000 de persoane suferă de demenţă în Marea Britanie şi se anticipează o dublare a numărului lor în cadrul generaţiei actuale de britanici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici