Noi progrese în ceea ce priveşte inversarea procesului de îmbătrânire a celulelor. Bolile bătrâneţii ar putea fi prevenite

  • Oamenii ar putea, în cele din urmă, să dea înapoi cu 30 de ani în procesul de îmbătrânire a celulelor, potrivit cercetătorilor care au dezvoltat o tehnică de reprogramare a celulelor pielii pentru a se comporta ca şi cum ar fi mult mai tinere.
  • Cercetările din Marea Britanie ar putea duce la dezvoltarea unor tehnici care să prevină bolile bătrâneţii.
5905 afișări
Imaginea articolului Noi progrese în ceea ce priveşte inversarea procesului de îmbătrânire a celulelor. Bolile bătrâneţii ar putea fi prevenite

Noi progrese în ceea ce priveşte inversarea procesului de îmbătrânire a celulelor. Bolile bătrâneţii ar putea fi prevenite

Cercetările Institutului Babraham, care este afiliat la Universitatea din Cambridge, ar putea duce la dezvoltarea unor tehnici care să prevină bolile bătrâneţii prin restabilirea funcţiilor celulelor mai vechi şi reducerea vârstei biologice a acestora.
 
În cadrul unor experimente care simulează o rană a pielii, celulele mai bătrâne au fost expuse la un amestec de substanţe chimice care le-au "reprogramat" pentru a se comporta mai mult ca nişte celule tinere şi au eliminat modificările legate de vârstă.
 
Acest lucru a mai fost realizat anterior, dar noua lucrare a fost finalizată într-un interval de timp mult mai scurt, 13 zile faţă de 50, şi a făcut celulele chiar mai tinere, potrivit The Guardian.
 
Dr. Diljeet Gill, cercetător la Institutul Babraham, a declarat: „Înţelegerea noastră privind îmbătrânirea la nivel molecular a progresat în ultimul deceniu, dând naştere unor tehnici care permit cercetătorilor să măsoare modificările biologice legate de vârstă în celulele umane. Am reuşit să aplicăm aceste tehnici la experimentul nostru pentru a determina gradul de reprogramare obţinut prin noua noastră metodă”.
 
Rezultatele noastre reprezintă un mare pas înainte în înţelegerea noastră în ceea ce priveşte reprogramarea celulară”, a spus Gill.

Cum funcţionează noua metodă

Noua metodă se bazează pe tehnica premiată cu Nobel pe care oamenii de ştiinţă o folosesc pentru a produce celule stem, inspirată de modul în care celulele vechi ale părinţilor sunt transformate în ţesuturile tinere ale unui nou-născut. Acestea sunt un fel de "tablă albă" biologică, fără markerii îmbătrânirii.
 
Cercetarea Babraham reprezintă un pas înainte, deoarece această tehnică nu şterge complet celula originală. În schimb, procesul de reprogramare este oprit parţial, permiţând cercetătorilor să găsească un echilibru între întinerirea biologică a celulelor şi păstrarea funcţiilor lor specializate.
 
Experimentul a arătat semne promiţătoare că celulele întinerite ar fi mai bune la vindecarea rănilor. Celulele reprogramate au produs mai multe proteine de colagen, care ajută la vindecarea rănilor, în comparaţie cu celulele care nu au fost supuse procesului de reprogramare.
 
Cercetătorii au observat, de asemenea, că metoda lor a avut un efect încurajator asupra altor gene legate de boli şi simptome legate de vârstă. Acestea au inclus gena APBA2, care este asociată cu boala Alzheimer, şi gena MAF, care are un rol în dezvoltarea cataractei.
 
Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că mecanismul care stă la baza reprogramării nu a fost încă pe deplin înţeles, deoarece ar putea provoca cancer, şi trebuie explorat în continuare înainte ca rezultatele să poată fi aplicate în medicina regenerativă.
 
Modul în care se poate inversa procesul de îmbătrânire este o întrebare ştiinţifică care a atras o atenţie enormă şi investiţii uriaşe în ultimii ani. Mai mulţi dintre cercetătorii care au lucrat la experimentul de la Institutul Babraham au plecat de atunci pentru a se alătura Altos Labs, un start-up finanţat de miliardari din Silicon Valley, în valoare de 2,2 miliarde de lire sterline, care a semnat cu numeroşi laureaţi ai premiului Nobel pentru a lucra la întinerirea celulelor umane în încercarea de a preveni bolile bătrâneţii care duc la moarte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici