Noua "biblie" a psihiatrilor clasifică dependenţa de internet în categoria comportament patologic

A cincea ediţie a "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" sau DSM 5 clasifică dependenţa de internet, sindromul pre-menstrual sau fanteziile sexuale frecvente la bărbaţi în categoria comportamentelor patologice, informează The Independent.

150 afișări
Imaginea articolului Noua "biblie" a psihiatrilor clasifică dependenţa de internet în categoria comportament patologic

Noua "biblie" a psihiatrilor clasifică dependenţa de internet în categoria comportament patologic (Imagine: Mediafax Foto)

Lucrarea de referinţă în domeniul psihiatric a fost criticată pentru că ar introduce la categoria comportamente clinice activităţi din viaţa zilnică a oamenilor. Astfel, potrivit Manualului de Diagnoză şi Statistică a Afecţiunilor Mentale, bărbaţii care se gândesc la sex o dată la 20 de minute suferă de "sindromul hipersexualităţii".

De asemenea, femeile care se resimt comportamental într-o anumită perioadă a lunii sunt incluse la "sindromul disforic pre-menstrual".

Manualul, ediţie revizuită, a fost lansat de Asociaţia Psihiatrilor din America săptămâna aceasta dar este considerat un reper şi pentru literatura de specialitate din Europa.

Criticii se tem că taxonomiile recent introduse ar putea creşte numărul celor diagnosticaţi cu boli mentale şi cărora li se vor administra tratamente medicale.

Alte comportamente introduse în zona patologiei sunt "dependenţa de jocuri de noroc", "dependenţa de internet". O altă modificare controversată a fost extinderea unor diagnostice de adulţi la copii, cum ar fi "sindromul predispoziţiei la psihoze".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici