O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru o misiune de patru luni, cu trei astronauţi la bord, dintre care americanca Sunita Williams urmează să preia, în septembrie, comanda ISS.

175 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (Imagine> Mediafax Foto/AFP)

Racheta care a lansat nava Soyuz TMA-05M a decolat de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan duminică dimineaţa, lansarea decurgând fără probleme, potrivit msnbc.com.

La bord se află astronautul NASA Sunita Williams, rusul Yuri Malenchenko şi japonezul Akihiko Hoshide.

"Din păcate, misiunea noastră este de doar patru luni - eu mi-aş dori să fie ani şi ani şi ani", a spus Williams înainte de decolare. "Sunt foarte norocoasă să zbor cu Yuri şi Aki, cred că ne vom distra de minune", a mai spus ea.

Expediţia 32, cum este numită misiunea, va include efectuarea de numeroase experimente ştiinţifice, de lucrări de întreţinere a staţiei, dar şi "plimbări" în spaţiu (activităţi extravehiculare - EVAs).

Williams va prelua comanda ISS în septembrie, când actualul echipaj al staţiei - format din Gennady Padalka şi Sergei Revin din Rusia şi astronautul NASA Joe Acaba - va reveni pe Pâmânt. americanca îl va înlocui pe Padalka, devenind cea de-a doua femeie comandant al ISS, după un alt astronaut NASA - Peggy Whitson - în 2007.

"Nu sunt bună la comandat oamenilor ce să facă, deşi soţul meu ar putea spune că nu e chiar aşa", a glumit ea, adăugând că se aşteaptă să fie destul de uşor, datorită comunicării în echipă.

Dintr-o coincidenţă, acestă expediţie a început în ziua în care se sărbătoresc 37 de ani de la prima misiune spaţială internaţională, realizată de SUA şi Rusia, cu o capsulă Apollo şi una Soyuz, care au efectuat primul test de "sărut spaţial" (space docking, n.r.) între două nave din ţări diferite, pe 15 iulie 1975. Acea misiune a pus bazele parteneriatului internaţional care a dus la construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici